Palautekaavake kirkkoihin

Jos joku etsii tästä lähetysjuhlien raamattutuntia, se löytyy pari pykälää alempaa Se on tilattavissa myös äänitteenä Äänitys/monistuspalvelusta osoitteesta jouni@puheet.fi tai http://www.puheet.fi

Tässä on uusin Seurakuntalaisen blogiin kirjoittamani juttu – näin kesätunnelmissa.

Palautekaavake kirkkoihin

Juteltiin yhdessä kahvipöydässä messuissa käymisestä ja seurakunnan toiminnasta ylipäätään. Joku väitti, että papit eivät paneudu riittävästi tehtäviinsä. Toinen sanoi, että kuulee liikaa saarnoja, joista tulee se vaikutelma, että hoidetaan homma rimaa hipoen. Kolmas ihmetteli, että kun virsissä on vahva sanoma, miksei saarnoissa kuule samaa.

Meidän pappien puheita on helppo arvostella, varsinkin kahvipöydässä. Tietenkin on hyviä saarnoja ja huonoja saarnoja ja kaikkea siltä väliltä. Liike-elämän palveluksessa ollut sanoi, että siellä on aika tiukka seuranta tuotteiden laadun suhteen ja korjausliikkeitä tehdään nopeasti, jos joku ei toimi. Palautetta kerätään kaiken aikaa. Niinpä keksimme idean, jonka tarjoilen tässä vapaasti käytettäväksi.

Kirkkoihin pitäisi laittaa palautekaavakkeet. Jokainen saarna ja liturgia olisi kritiikin kohteena. Kaavakkeessa voisi olla asteikko, johon rastittamalla voisi heti antaa arvion kuulemastaan ja näkemästään. Siihen saisi myös kirjoittaa lausunnon omin sanoin. Nämä toimitettaisiin asianomaiselle papille ja niistä laadittaisiin raportti myös esimiehelle. Kaavakkeen täyttöohjeissa sanottaisiin, että kiitokset ja moitteet on kirjoitettava asiallisesti mutta rehellisesti. Myös rohkaisun antamiseen kannustettaisiin.

Tällainen toiminta olisi tietenkin aivan kamalaa. Joidenkin pappien heikko itsetunto romahtaisi miinukselle ja muutamat irtisanoutuisivat virastaan. Pitäisi perustaa pappien uudellenkoulutusorganisaatio. Keskinäinen kateus lisääntyisi ja toiset urkkisivat toisten pisteitä. Hyviä pisteitä saaneet haluaisivat suurempaa palkkaa ja jotkut kirkkoherrat alkaisivat katsella, onko vapaita kappalaisten paikkoja, joissa ehtisi paremmin valmistaa saarnansa. Parhaita saarnoja laitettaisiin nettiin ja niitä kopioitaisiin aina oikean vuosikerran tullen. Seurakuntalaiset hakeutuisivat niihin kirkkoihin, joiden papeista liikkuu huhuja, että nämä ovat saaneet silloin tällöin jopa maksimipisteet.

Uudistuksella on siis riskinsä. Liike-elämän mies kertoi, että heillä on myös riskienhallintamekanismi. Mitä se kirkossa olisi, sitä pitäisi kirkkohallituksen pohtia. Samalla se tai piispainkokous voisi antaa ohjeet palautekaavakkeen laatimisesta. Sen jälkeen vaan paperipinot ja kynät kirkkojen eteiseen ja toiminta käyntiin. Tai ehkä tätä varten pitäisi perustaa toimikunta, joka raportoi työstään kirkolliskokoukselle, joka sitten aikanaan antaa toimenpide-ehdotukset eteenpäin.

Saattaa olla, että kuuma kesäpäivä oli osittain syyllinen kahvipöytäkeskustelumme sisältöön. Kahvipöytäkomitea oli kuitenkin tosissaan siinä, että jotain pitäisi tehdä. Joten, kirkon tai seurakuntien päättäjät, ottakaa koppi ja tehkää.

Kategoria(t): Luokittelemattomat. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Palautekaavake kirkkoihin

 1. Manu Ryösö sanoo:

  Ihan hyviä asioita pohtivat nuo sinun ystäväsi Eero! Me pastorit tarvitsemme palautetta, vaikka emme ole useinkaan kovin hyviä ottamaan sitä vastaan. Suora palaute on ennenkaikkea tärkeää paimenen oman sieluntilan takia. Joskus me nimittäin eksymme tieltä ja puhumme ohi Jumalan sanan. Silloin Raamattunsa tunteva maallikko tai työtoveri voi palauttaa meidät takaisin kiintopisteeseen, sanan perustalle.

  Nähdäkseni palauteessa ei ole ratkaisevaa sen suuri määrä. Joku taitava puhuja ja älyllisesti lahjakas ihminen saa aina suuren määrän myönteistä palautetta. Pienikikin Jumalan sanaan juurtunut palaute osuu maaliinsa, vaikka sen välittäisi vain yksi ihminen monien tuhansien muiden viestien joukossa. Se sana joko sitoo omantuntomme (lakina) päästämättä sitä enää kolkutuksetta laittomuuden teille, tai toisessa vaihtoehdossa se vapauttaa jo katuvan omantunnon evankeliumin sanalla syytösten alta.

  Sinäkin olet Eero saanut paljon palautetta viime aikoina. Taitavana puhujana saat paljon kiitosta. Välillä joku muistuttelee myös yksinkertaisesta Raamatun sanassa pysymisestä… – Mitä itse ajattelet? Onko viisaan ihmisen helpompi livetä erilaisten Raamatun ilmoituksen ylittävien teorioiden kuten esim. ohjaamattoman evoluutioteorian kannattajaksi, tai perinteisten sukupuoliroolien merkityksen vähättelijäksi vastoin Raamatun sanaa?

  Onko viisaan ihmisen kiusaus puhua Raamatun ohjaavuudesta + laista ja armosta vähintäänkin niin kovin abstraktisti, jolloin konkreettinen ristin pahennus arjessa katoaa?

  • Niinpä niin, Manu, viisaalla on omat kiusauksensa, eikä tyhmäkään ole niistä vapaa. Viisastelevan ongelma voi olla se, että näkee roskan toisen silmässä muttei hirttä omassaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s