Kotimaan joulukolumni

Joulu on totta

Usko joulupukkiin meni jo lapsena. Monilta on mennyt usko Jeesukseenkin. Hänen olemassaolonsa kyllä hyväksytään, mutta että Raamatun kertomukset hänestä olisivat totta ja että hänellä olisi jotain tekemistä minun kanssani tänään, ei ole ollenkaan niin selvää. Ja millä oikeudella kirkko väittää, että kristinusko olisi ainoa oikea tai edes paras uskonto.

Kristinuskon paremmuus näyttää varsin ilmeiseltä, kun sitä katsoo Afrikan tai Aasian näkökulmasta. Noissa maanosissa on liian tavallista, että vammaisilla ei ole ihmisarvoa, että lapset laitetaan mieluummin töihin kuin kouluun, että kouluopetuksen taso on valovuosien päässä meikäläisestä, että sosiaali- ja terveydenhuolto ovat rempallaan, että sukupuolten välinen tasa-arvo laahaa jossain menneiden vuosisatojen maailmassa ja listaa voisi jatkaa pitkään. En yritä väittää, että paremmat olot meillä olisivat kaikki kristinuskon seurausta, mutta kyllä siltä epäilyttävästi näyttää. Lähetys- ja kehitysyhteistyöhankkeet maailmalla kohentavat juuri näitä seikkoja.

Ensimmäisinä vuosisatoina kristityt ottivat huostaansa heitteille jätetyt lapset kadulta. Vaikka kristinuskon historiassa on omat pimeätkin puolensa, sen yhteiskuntaa ja erityisesti sen vähäosaisia palveleva vaikutus on ilmeinen. Kristityt ovat siis olleet lähimmäisenrakkauden airueina tässä maailmassa. Kaiken lisäksi, tämä on kristinuskossa vain sivutuote. Oheistuotteillaankin se voittaa monet muut uskonnot ja uskomukset.

Päätuote on Jeesus. Hänen ihmeellinen syntymänsä, hänen ainutlaatuiset opetuksensa, hänen synnit sovittava ristinkuolemansa ja ylösnousemuksensa ovat muuttaneet maailmaa enemmän kuin mikään muu. Miksikähän maailma ei laske ajanlaskua keisari Augustuksen syntymästä? Eläisimme tänään vuotta 2078 jAs. Hän oli sentään yli neljäkymmentä vuotta Rooman yksinvaltiaana ja aloitti yhden maailman mahtavimmista keisarikausista. Hänestä tulee elokuun kansainvälinen nimi August. Kuolemansa jälkeen hänet julistettiin jumalaksi ja hänen kannattajansa ehdottivat, että maailma aloittaisi ajanlaskun hänen syntymästään. Se lasketaan kuitenkin erään toisen syntymästä.

Tuon toisen syntymäpaikalla on maailman vanhin käytössä oleva kirkko. Sen kryptan lattiassa on hopeinen tähti, jossa lukee: Tässä Jeesus Kristus syntyi neitsyt Mariasta. Tänäkin jouluna saamme lukea lehdistä, ettei tuollainen syntymä ole mahdollista. Mutta jos on olemassa Jumala, eikö hänelle ole kaikki mahdollista. Meillä on vahva kirjallinen todistusaineisto neitseestäsyntymisen puolesta. Ne Uuden testamentin kirjoittajat, jotka eivät sitä erikseen mainitse, panevat vielä paremmaksi. He kertovat Jeesuksen ennaltaolosta. Siksi me kutsumme Jeesuksen syntymää inkarnaatioksi, ihmiseksi tulemiseksi. Ihmisenä Jeesus tuntee ihmisen elämän kaikki kiemurat, Jumalana hän voi sovittaa kaikki syntimme.

Kategoria(t): Luokittelemattomat. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Kotimaan joulukolumni

  1. Martti Lehikoinen sanoo:

    Kiitos Eero! Tuolle sanomalle luulisi kaikkien ajattelevien ihmisten mielissä olevan tilaa.
    Yksi aihe voisi olla sinulle kirjoittaa joskus lähetyskäskyn ydintehtävästä. Sillä nyt en juuri näe kotimaassa kerättävän rahaa evankeliumin julistamiseen pakanoille tai ei kristityille vaan ainoastaan ajallisessa hädässä olevien auttamiseen. Jos minulta kysytään niin keskittyisin ainakin Suomen valtion tasolla enemmän hallitusten epäinhimillisen politiikan muuttamiseen sanoin ja teoin kuin sen yhden ihmisen auttamiseen tähtäävään kehitysyhteistyöhön. Hallituksen politiikan korjaantuminen auttaisi koko kansaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s