Vanha testamentti ja evoluutio

Evoluutioteorian (kehitysopin) vastustajat perustelevat kantansa useimmiten Raamatulla ja tämäntapaisilla väitteillä: luomistyö oli kertakaikkinen eikä vähitellen kehittyvä, Jumala ei voinut luoda niin paljon kärsimystä ja kuolemaa, kuin kehitysoppi edellyttää, Jumala ei tarvinnut niin pitkää aikaa, joka on kulunut evoluutioon ja että Adam luotiin maan tomusta eikä pitkän kehityksen tuloksena. Hyvä, unohda hetkeksi kehitysoppi. Katsotaan Vanhaa testamenttia.

Vanhassa testamentissa Jumalan ilmoitus kehittyy vähitellen ja saa lopullisen täyttymyksensä Uudessa testamentissa. Aluksi Jumala puhuu ihmisille suoraan, sitten profeettojen kautta, lopuksi Poikansa kautta. Messias-ilmoitus on ensin himmeä: vaimon siemen polkee käärmeen pään. Vähitellen kuva tarkentuu vuosisatojen kuluessa Abrahamin jälkeläisiin, sitten Juudan heimoon, myöhemmin Daavidin sukuun ja lopulta kärsiväksi, lävistetyksi Herran palvelijaksi. Uusi testamentti kertoo lopulta, kuka hän on.

Vanha testamentti on lähes sietämättömän väkivaltainen. Siellä kuvataan hirveitä raakuuksia, sotia ja kuolemaa, ihmisten ja eläinten. Ja kaikki tämä Jumalan sallimana, jopa käskemänä. Voiko Jumala olla tällainen? Kyllä, juuri sellainen hän ja hänen maailmansa on. Siksi lopulta tarvittiin Jeesuksen kuolema.

Raamatun aikajana on aika käsittämätön. Jos emme mene sen pidemmäksi kuin Abrahamiin, niin siitä on lupausten täyttymiseen eli Jeesukseen aikaa kaksi tuhatta vuotta. 2000 vuotta! Miettikää vähän. Jos tuo ilmoitus tulisi tänään, se toteutuisi 4000-luvulla. Mitä järkeä? Daavid sai lupauksen hänen jälkeläisestään tulevasta kuninkaasta tuhat vuotta ennen kuin se toteutui. Siis 1000 vuotta! Jesajan kärsivän Herran palvelijan kuvaus kirjoitettiin 700 vuotta ennen Golgataa. Viimeisestä Vanhan testamentin profeetasta, Malakiasta, meni vielä 400 vuotta Uuden testamentin aikaan. Miksei Jeesus tullut heti? Miksi hän odotutti nuo tuhannet vuodet? Tämä yksinkertaisesti oli Jumalan suunnitelma. Hänen kellonsa käy eri aikaa kuin meidän, mutta ei väärää aikaa. Hänelle tuhannet vuodet ovat kuin yksi päivä.

Adam luotiin tomusta. Kuten meidät kaikki muutkin. Jokainen ihminen on tomua Raamatun mukaan. ”Maasta sinä olet tullut…” ”Vain tomua ovat ihmislapset.” Vaikka olemme syntyneet äidistä ja isästä, olemme vain kourallinen tomua. Tosin Jumalan luomina arvokkaita ja ainutlaatuisia.

Raamatusta löydämme siis linjan, joka kehittyy vähitellen, joka sisältää suunnattomasti kärsimystä ja kuolemaa ja joka käsittää uskomattoman pitkiä ajanjaksoja. Näemme myös, että jokainen ihminen on tomua Jumalan edessä.

Mutta hetkinen, eivätkö nämä juuri olleet seikkoja, joiden perusteella Raamatun katsottiin kumoavan kehitysopin. Pitäisiköhän miettiä asiaa vielä uudelleen.

Kategoria(t): Luokittelemattomat. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

7 vastausta artikkeliin: Vanha testamentti ja evoluutio

 1. Lea Ritari sanoo:

  …” Hän muistaa meidät tomuksi … Minua tämä sananpaikka lohduttaa.

 2. No Junkkaala onkin kertonut asiat hyvin. Elämä synty vedessä ensin ja sitten sieltä elämä nousi kaloista sammakkoihin maalle ja kasvit taas synty viherlevistä ja nousivat maalle sammalina ja kun meillä solut jakaantuvat, niin niissä syntyy sitten virheitäkin ja elämä Luojankin antamana perustuu kaavaan geeni x ympäristö= tulos. Alussa oli avaruudessa kaasusumu, josta käsin tähti eli meidän aurinkokin synty ja auringon ympärile materiaalikiekot ja niistä sitten planeetat ja ensin oli ihan alussa Mooseksen Valo, joka on sama kuin fotoni, joka kuljettaa energiaa ja sillä ensin tehään koko avaruus ja taivaankansi on sama kuin ilmakehä , jonka molemmin puolin on nytkin vettä niin maankuoren päällä kuin maan sisässäkin ja myös avaruudessa on vettä nytkin ja voi googlata sanalla avaruuden vedet, niin löytää sitten ne vedet avaruudestakin ja meidän pallo muodostuu laatoista, jotka sitte hiuka liikkuvat ja siksi meillä on vuoristoja ja maanjäristyksiäkin. Laatta menee toisen laata alle ja sulaa vaippaan ja jos laatta menee toisen laatan päälle, syntyy vuoripoimuttumiakin jne. Saarnaaja sanookin Vanhassa Testamentissa , että kaikella on aikansa ja antropologi Alice Linsley on kertonut netissä Just Genesis,että Nooa asu Nigeriassa ja siellä Nooan Maassa oli se iso tulvakin ja että heprealaiset ovat alunperin olleet pappiskasti Niilin laaksossa ja taas juutalaiset eli israelilaiset ovat syntyneet Jaakobin suvusta Egyptin Goosen alueella jne.

 3. juha sanoo:

  Vanhan Testamentin Sodille ja Väkivaltaisuuksille on ainakin kaksi selkeästi Raamatusta luettavissa olevaa syytä. Israelin epäjumalanpalvonnat sekä Luvattumaa. Israelin naapurikansojen paine Sodanmuodossa sai Kansan kääntymään takaisin Jumalanpuoleen ja lähtökohtainen Lupaus maasta Israelille tarkoitti tietenkin muiden kansojen poistumista sieltä.

 4. jali karjalainen sanoo:

  No mehän elämme maailmassa, joka synty tämä universumi ensin siten, että Mooseksen Valo, joka kuljettaa edelleenkin energiaa, niin sillä luotiin ensin koko universumi ja avaruus. Sitten avaruudessa synty kaasusumusta tähti eli meidän aurinko ja sen ympärille materiaalikiekot ja niistä kiekoista sitten tuli Auringon ympärille planeetat ja meidän maakin. No maassa sitten elämä synty vedessä ja vedestä sitten nousi kalat sammakoiksi ja viherlevistä sitten nousivat kasvit maalle ja sillai sitten alko vähitellen kasvillisuutta syntymään maalle. Mooseksen taivaankansi onkin juuri sama kuin ilmakehä, jonka molemmin puolin on nytkin vettä sekä avaruudessa että maan pinnalla ja maan sisässäkin. Kasvit siis saivat alkunsa viherlevistä käsin vedestä auringon jo ollessa paistamassa. Näin elämä alko, joka tämä elämä Luojankin antamana perustuu kaavaan geeni x ympäristö =tulos

 5. Kari Lähdesmäki sanoo:

  Eeron nyt esille ottama näkökulma on kiinnostava.

  Raamatussa on todella paljon miettimisen aiheita. Pelastushistoriakin avautuu meille ajassa vähitellen, kuten hyvin kuvaat. Se sisältää myös kehityshistorian, johon sisältyy paljon sanallista ilmoitusta, mutta myös vertauskuvallisia tapahtumia. Itse Raamatun koostamishistoriakin kertoo meille asioiden kehittymisestä pitkän aikajakson kuluessa.

  Pelastushistoriakin on eräänlainen kehitysoppi ihmisen armahtamisesta ja palauttamisesta alkuperäiseen asemaan Jumalan ja hänen luomansa maailman edessä.

 6. Pauli Ojala sanoo:

  VT:n muutoksissa dramaattista onkin juuri muutoksen NOPEUS! Eliniät romahtavat. Sisarusavioliitot eivät enää toimi ja kielletään (Abram-Sarai). Eri termi eliölajille luomisessa vs Vedenpaisumuksessa, jossa vaadittiin 7 paria alkuperäisen lajien säilyttämiseksi muuntelun täåhden (Carl v Linnen inspiraatio koko taksonomialle ”Aluista” eli Genesiksestä). Lampaan ja vuohen nimi alunperin yhteinen, muuntelu ja nimityksenkin ero vasta myöhemmin.

  Yksi kiehtovin piirre on enkelien näkyvän roolin väheneminen UT:a kohti. Apokryfikirjat eivät ole pyhiä l. ”erotettuja” kirjoituksia, vaan pelkkiä kirjoituksia. Mutta ne kuvaavat, miten juuri enkelit opettivat ihmiskunnalle teknisiä seikkoja. Mihin muuhun aikaan Paavali viittasi kertoessaan, että aikanaan OLI kuin olikin aika, jolloin Jumala yritti viisauden avulla kyörätä ihmiskuntaa tuntemaan itsensä? 1.Korinttolaiskirje: 1:21: ”Onhan kirjoitettu: ”Minä hävitän viisasten viisauden, ja ymmärtäväisten ymmärryksen minä teen mitättömäksi. Missä ovat viisaat? Missä kirjanoppineet? Missä tämän maailman älyniekat? Eikö Jumala ole tehnyt maailman viisautta hullutukseksi? Sillä kun, Jumalan viisaudesta, maailma ei oppinut viisauden avulla tuntemaan Jumalaa, niin Jumala näki hyväksi saarnauttamansa hullutuksen kautta pelastaa ne, jotka uskovat.”

  Arameasta: ”Sillä kirjoitettu on, että ”minä kadotan viisaiden viisauden, ja poistan älykkäiden ajatukset”. Missä on se tämän viisas, tai missä on se kirjanoppinut, tai missä on se tämän maailman asiantuntija? Katso, Jumala on tehnyt hulluksi tämän maailman viisauden! Sillä koska maailma ei viisauden kautta tuntenut Jumalaa, Jumala tahtoi hänen viisaudessaan, että sen
  hullutuksen julistamisen kautta tehtäisiin eläväksi ne, jotka uskovat.” Sekä aramea, että kreikka yhdistävät jakeet 18 ja 19 tuolla ”kadottavalla” sanalla, אבד ,josta myös
  ”kadotus” (abaddon) tulee.

  EHDOTUS EERO JUNKKAALALLE: Koska sinun on helpompi saada kustannettavaksi tutkielmiasi, niin voisitko tehdä kirjan otsikolla ”Raamattu on alasin, joka on kuluttanut monta vasaraa” tyyliin ”Millä nyt kumotuilla väitteillä Raamattu ennen sivuutettiin?” Kävisit siinä läpi ”faktat”, joiden mukaan heettiläisiä ei ollut, Niniveä ei ollut, lukutaitoa ei Aabrahamin aikaan ollut jne.

  Eilispäivän säkenöivästä tieteestä logiikasta tulee huomenna väljähtänyttä puhdasoppineisuutta ja ylihuomenna salatieteilijöiden harrastusta. Itselläni on muutamia esimerkkejä täällä: http://www.helsinki.fi/~pjojala/Mita_ennen_tiedettiin.html

  Tiedefoorumeissa ulkomailla olen saanut julkaistua lähdelöytömme Suomen biol. koulukirjoissa eniten kierrätetystä kuvasarjasta, joka perustuu 1860-luvun tiedevilppiin jota kierrätettiin väärennöksestä huolimatta: http://www.helsinki.fi/~pjojala/Haeckelianlegacy_ABC5.pdf

 7. Ismo Karvinen sanoo:

  Kiitos Eero tulkinnastsi Raamatun sisätöön , JUmala ,loija kasvatti ihmiskunnan ja koko maailmamme. Lunastaen lupauksensa luomalleen ihmiselle Kristuksessa. Odotamme hänen uudelleen tuloa maailmaan noutamaan omansa pois iankaikkiseen elämään luoksensa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s