Lähettääkö Jumala sateen?

Lähettääkö Jumala sateen vai onko kyseessä luonnollinen ja tutkittavissa oleva luonnonilmiö? Rakentaako Jumala ihmisen äidin kohdussa vai onko uuden elämän kasvu luonnollinen prosessi? Kristitylle kysymyksen asettelu tuntuu turhalta, sillä molemmat vaihtoehdot ovat oikeita. Raamattu kuvaa sateen Jumalan aikaansaamaksi ja jokainen ihminen on Jumalan luomus. Samalla kyse on asioista, joita ohjaavat luonnonlait ja joiden tieteellinen tutkimus johtaa yhä parempaan ymmärrykseen elämästä ja maailmasta. Molempiin liittyy myös seikkoja, jotka ovat – ainakin toistaiseksi – tieteen tavoittamattomissa.

Onko maailma Jumalan luoma vai voiko sen syntyä ja kehitystä tutkia tieteellisesti? Kysymys kuulostaa yhtä turhalta kuin edellisetkin, mutta avaa tärkeän näkökulman luomisen ja tieteellisen maailmankuvan väliseen keskusteluun. Jumalan luomistyötä voidaan tutkia kaikin inhimillisin menetelmin, eikä luonnontieteellinen tutkimus ole uhka sille. Tämä oli yksi oivallus, joka sai Stephen J. Godfreyn muuttamaan kantansa uskon ja tieteen suhteesta. Hän oli ollut vakaasti sitä mieltä, että koska maailma on Jumalan luoma ja kuuden tuhannen vuoden ikäinen, tiede on väärässä väittäessään maapalloa miljardeja vuosia vanhaksi.

Godfrey oli kasvanut kristityssä kodissa ja pitänyt aina itsestään selvänä, että maailma on luotu kuudessa päivässä. kuten Raamatun luomiskertomus tapahtuman kuvaa. Opiskeluaikanaan hän tuli tästä entistä vakuuttuneemmaksi luettuaan Amerikassa suurta suosiota saaneen Henry Morrisin ja John Whitcombin kirjan The Genesis Flood. Hän ryhtyi aktiiviseksi ”tieteellisen kreationismin” kannattajaksi. Vähitellen tuohon raudanlujaan näkemykseen alkoi kuitenkin tulla säröjä. Biologian ja geologian opinnot herättivät kiusallisia kysymyksiä. Jos vedenpaisumus on aiheuttanut kaikkien kallioperän sedimenttien syntymisen, niiden pitäisi olla koostumukseltaan samanlaisia. Jos ennen syntiinlankeemusta eläimet eivät syöneet toisiaan, miksi Jumala oli luonut monille niistä lihan syömiseen tarkoitetun rakenteen?

Fossiilitutkimus herätti myös kysymyksiä, jotka vähitellen murensivat pohjan näkemykseltä, että maailman ikä olisi lyhyt ja vedenpaisumus aiheuttanut kaikki luonnonilmiöt. Jos eläimet olisivat tulleet yhtä aikaa arkista ulos, miten fossiilisia jalanjälkiä kuitenkin esiintyy eri puolilla maailmaa aivan eri aikakausien kerrostumissa? Tohtorin väitöskirjassaan Godfrey osoitti, että fossiilit löytyvät juuri siinä järjestyksessä kallioperässä, kuin niiden maailman pitkän iän teorian mukaan pitäisikin esiintyä. Luottamus Raamattuun syveni ja rikastui, kun luomiskertomuksen todellinen luonne kävi ilmeiseksi. Sitä ei ole tarkoitettu vastaamaan nykyajan luonnontieteen kysymyksiin maailman iästä vaan kertomaan kaikkien aikojen kaikille ihmisille, kuka maailman loi ja miksi.

Godfreyn kertomus on professori R. J. Berryn toimittamassa kirjassa Christians and Evolution – Christian Scholars Change Their Minds (2014). Kirja sisältää kaksikymmentä samankaltaista puheenvuoroa. Kirjoittajat ovat eri luonnontieteen alojen tutkijoita, useimmat professoreja. Lähes jokainen kertoo olleensa innokas kreationisti ja maailman lyhyen iän puolestapuhuja. Vähitellen luonnontieteelliset faktat ovat johtaneet tarkistamaan näkemyksiä. Jokainen kirjoittaja on tunnustava kristitty ja pitää Raamattua Jumalan ilmoituksena. Samankaltaiset todistuspuheenvuorot tuntuvat melkein ärsyttäviltä, mutta niihin sisältyvä luonnontieteellinen informaatio on erittäin kiinnostavaa. Eri tavoin kirjoittajat ovat päätyneet tarkistamaan kantojaan ja huomanneet aiemmin pitäneensä tosiasioina näennäistieteellisiä väitteitä. Heidän nykyistä näkemystään voidaan kutsua teistiseksi evoluutioksi, millä tarkoitetaan sitä, että Jumala on luonut maailman siten, että hän on käyttänyt siinä evoluution kaltaista mekanismia.

Jonkun arvion mukaan Yhdysvalloissa kreationismia ja ns. älykästä suunnitelmaa (Intelligent Design) edustavaa kirjallisuutta on paljon enemmän kuin ns. teististä evoluutiota kannattavien tiedemiesten julkaisuja, vaikka jälkimmäistä kantaa edustaa ainakin puolet amerikkalaisista ja suuri osa läntisen maailman kristityistä. Francis S. Collins, ihmisen genomitutkimusryhmän johtaja, arvioi syyksi sen, että kristityt luonnontieteilijät eivät katso hallitsevansa riittävästi teologiaa, eivätkä teologit luonnontieteitä, ja siksi alan kirjallisuutta on vähän. Tässä mielessä Berryn toimittama kirja on tärkeä puheenvuoro, vaikka se onkin lähinnä sarja henkilökohtaisia todistuksia. Alaviitteistä ja kirjallisuusluettelosta näkyy, että muutakin alan kirjallisuutta on runsaasti.

Suomalainen keskustelu näyttää seuraavan tässä asiassa amerikkalaista. Kreationistista kirjallisuutta on pienellä kielialueellamme jonkin verran tuotettu, mutta luonnontieteen ja raamatullisen luomisuskon yhdistämistä tavalla, jota voidaan kutsua teistiseksi evoluutioksi, on kovin vähän. Silti se lienee kristittyjen enemmistön kanta.

Kategoria(t): Luokittelemattomat. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

20 vastausta artikkeliin: Lähettääkö Jumala sateen?

 1. Pauli Ojala sanoo:

  Sinulta ja muilta nyky-Baaleja kumartavilta yhteistoimintamiehiltä on hukassa paitsi itse Luomisen ja Vedenpaisumuksen todisteet, myös näyttö muinaisen ihmisen rappeutuneesta tietotaidosta. Joka aikana Jumala on kuitenkin säästänyt ”jäännöksen”, joka ei ole taittanut polveansa baaleille eikä suudellut aseroita. Näiden miesten ja naisten, poikien ja tyttöjen kautta Jumala toivottavasti osoittaa käsivartensa voiman vielä nyt 70. jubilee-vuoden lopun orastavassa kaaoksessakin, ennenkuin valo loppuu työn tekoon. Ohessa Jobin kirjan kommentaarini aiheesta: http://www.helsinki.fi/~pjojala/Job.htm

  • Jouni Turtiainen sanoo:

   Asiallinen vastaus olisi riittänyt. Tällaiset pejoratiiviset heitot ovat – paitsi loukkaavia – ennen kaikkea epäkristillisiä ja epäraamatullisia. Ne kertovat enemmän niiden kirjoittajasta kuin kirjoituksen kohteesta. Valitettavasti.

 2. Me olemme tosiaan, Pauli, tässä kysymyksessä aika lailla eri kannalla. Minusta olisi reilumpaa todeta, että olemme eri mieltä, eikä sen enempää lähteä tuomitsemaan toista.

 3. Hyvä kirjoitus! Erityisesti maailman pitkä ikä ja elämän satamiljoonainen historia ovat niin selvästi osoitettuja asioita, että ei juuri enempää voi vaatia miltään todistusaineistolta. Evoluution mekanismi, mitä siinä tarkkaan ottaen tapahtuu – siinä ei ole tokikaan kaikkia asioita selvitetty. Mutta eliöiden polveutuminen toisistaan ja vähittäinen kehittyminen näyttää ainoalta järkevältä selitykseltä, kun tarkastellaan fossiiliaineistoja ja niiden sijoittumista aikajanalle. Ja silti voimme ihan ristiriidatta sanoa – kuten kirjoituksen ajatus on – JUMALA LOI !!! Eihän tällaisia ihmeellisiä asioita voi tapahtua sattumanvaraisen atomien leikin seurauksena. Takana on enemmän.

 4. Juha Malinen sanoo:

  Luomiskertomus Raamatussa on Jumalan suoraa puhetta meille ja tunnustan heti alkuun että luen sitä Ilmoituksena meille kaikille eli Tunnustekoina . Jeesus toimi samoin kun hän osoitti Kaikkivaltiutta sekä olevansa yhtä Isän kanssa. Näitä tulee tutkia ja niistä Kiittää jokainen Järjenpäätelmä ja Ajatus kuuliaisena Kristukselle , johon Paavalikin Kehoittaa meitä.

  Mitä tulee Sateentekemiseen Ihmiskeinoin tai geenimuuntelunavulla tehtyihin hybrideihin sekä yleensäkin Tieteellistenajatusmetodienavulla tuotettuihin ihmisajatuksiin niin on mielestäni soveliasta olla yhdistelemättä niitä minkälaisin yhdistelmin Raamatun Ilmoitukseen.

  periaattelinen ohjenuora voi olla esim . Psalmin 119. jae 160. ja kun siihen viereen laitetaan Uskontunnustus niin Raamatun tutkistelun voi aloittaa.

  Ihmisen ajatukset eivät ole Jumalan ajatuksia eikä Ihmisen viisaus ole Viisautta.

  • Olemme, Juha, samaa mieltä siitä, että Raamattu on Jumalan puhetta meille ja luemme sitä Jumalan ilmoituksena. Sen tulkinnassa saatamme olla hiukan eri linjoilla.

 5. Jouni Turtiainen sanoo:

  Kiitos, Eero, jälleen hyvästä ja raitista kristinuskoa edistävästä kirjoituksestasi! Näin olen itsekin opettanut jo vuosikymmeniä omissa seurakunnissani myös rippikoululaisille.

  Minkäänlaista uskonkriisiä en ole havainnut seurakuntalaisissani – paitsi tietysti niissä, jotka ovat pysähtyneet uskon kasvussaan fundamentalismiin ja ahdistuvat kaikesta sellaisesta, joka järkyttää tuota fundamentalismin linnoitusta. Rakkaudella yritän houkutella heitä avarammalle ilman pelkoa.. Kuten sinäkin.

  Mutta emmehän me tee työtä evankeliumin puolesta suojellaksemme fundamentalismia, vaan puolustaaksemme ”totuutta salatuimpaan saakka” ja ”auttaaksemme ihmiset heidän iloonsa” Vapahtajan tuntemisessa.

  Teet tärkeää työtä ennakkoluulojen hälventämiseksi ja esteiden raivaamiseksi evankeliumin ymmärtämisen tieltä. ”Keep calm and carry on”!

  • Kiitos, Jouni! Totuus on niin arvokas asia, että sen puolesta kannattaa seistä vastatuulessakin. Onhan Vapahtajamme itse tie, totuus ja elämä. On harmillista, että jotkut kristityt pitävät totuutena sellaista näennäistiedettä, jota luomiskertomuksen ympärille amerikkalaisen kreationismin avulla rakennetaan. Eri asia on, että jokainen saa uskoa lapsen lailla luomisesta juuri niin kuin Raamatusta lukee.

 6. Mika sanoo:

  Olen Eero pari vuotta seurannut blogiasi ja pyytäisin sinua menemään eteenpäin. Sen lukeminen käy tylsäksi. En seuraa sitä tietääkseni, että Eero Junkkaala on alkanut käymään salilla tai hänellä on uusi älypuhelin. Suuri osa kirjoituksistasi kertoo jo meille uskosi tasosta Raamatun luomiskertomukseen. Sinulla olisi kuitenkin auktoriteettia kertoa ihmisille Jeesuksen rakkaudesta ja Hänen elämän muuttavasta voimasta. Olet varmaan nähnyt ja kokenut paljon tapauksia, missä ihmiset ottavat vastaan Jeesuksen, muuttuvat ja saavat uuden elämän. Kerro niistä! Tai haluaisin tietää, mitä arvostettu teologi on mieltä muista ajankohtaisista kysymyksistä kuten abortit, homoavioliitot, synnin määritelmä tai minkälainen on helvetti. Nyt valitettavasti blogisi on lukkiutunut todistelemaan, että Eero Junkkaala on oikeassa teistisestä evoluutiosta ja amerikkalaiset kreationistit väärässä. Voi mitä resurssien tuhlausta!

  Kun luen tämänkin kirjoituksesi ja sitä puoltavien kommenttien riveiltä teistisestä evoluutiosta, on siinä paljon samanlaisuutta Raamatun käärmeen kanssa. Sekin vakuutteli, että sillä on totuus, jota ihmisen on hyvä kuunnella. Sekin vihjaili makeasta ja helposta elämästä. Teistinen evoluutio ei pelkästään kumoa luomiskertomusta, vaan monen muun raamatun kohdan ohella myös Jeesuksen synnittömän kuoleman. Jos vedenpaisumus ei olisi tapahtunut, olisi Jeesus valehtelija ja siksi syntinen. En tiedä miksi minun pitää opettaa teologian tohtorille Raamatusta, mutta näin Jeesus sanoo:

  ”Niin kuin oli Nooan päivinä, niin on oleva myös Ihmisen Pojan tullessa. Niinä päivinä ennen vedenpaisumista ihmiset söivät ja joivat, menivät naimisiin ja naittivat, aina siihen päivään asti, jona Nooa meni arkkiin. He eivät aavistaneet mitään, ennen kuin vedenpaisumus tuli ja vei heidät kaikki. Näin on myös oleva, kun Ihmisen Poika tulee.” (Matt. 24-37-39)

  Ehkä olen sitten niin yksinkertainen, mutta ei tässä asiassa ole mielestäni mitään epäselvyyttä. Jeesus puhuu totta, ei Hän valehtele. Hän on Jumalan poika ja ollut olemassa maailman luomisesta asti ja nähnyt myös vedenpaisumuksen. Ja näinhän ajattelevat myös kristinuskon fundamentalistit. Mitä väärää siinä on? Sitä paitsi Raamatun luomiskertomukseen ja vedenpaisumukseen uskovilla ei ole mitään häpeämistä myöskään tieteellisten todisteiden tulkintojen kanssa, samalla tavalla ne ovat uskon asioita kuten evoluutionkin osalta.

  Jos Jeesuksen sanoihin uskominen ei ole kristinuskoa tukevaa tai rakentavaa, en halua enää olla kristinuskon seuraaja, haluan olla Jeesuksen seuraaja.

  • Terve Mika! Älä ihmeessä enää seuraa blogiani, jos se alkaa käydä tylsäksi. Jos haluat lukea tekstejäni uskosta ja Jeesuksesta, voin suositella monia kirjojani, joissa kirjoitan niistä. Blogin tehtävä on toisenlainen. Siinä otetaan kantaa ajankohtaisiin asioihin, väitellään ja käytetään toisinaan huumoriakin. Jos sinä et pidä siitä, mitään lukupakkoa niihin ei sisälly.

   Valitettavasti sotket asioita, kun teet minusta käärmeen agentin ja Jeesuksen sanojen kieltäjän. Voin kertoa, etten ole kumpaakaan. Sen sijaan puolustan sekä Raamatun totuutta ja rehellistä Jumalan luomakunnan tutkimusta niin, että se ei näytä kaikille kelpaavan. Lopetan mielihyvin keskustelun kanssasi tähän.

 7. Tomi Aalto sanoo:

  Hei Eero!

  Itse pidän nykyaikaista tieteellistä tutkimusta varsin totuudenmukaisena. Ja mielenkiintoista on, että moderni tieteellinen tutkimus ei tunne ainuttakaan mekanismia, joka mahdollistaisi niinsanotun makroevoluution, eli jonkin eliön perusryhmän asteittaisen kehittymisen kohti toisentyyppistä perusryhmää. Nykyaikainen tiede tuntee kuitenkin useita mekanismeja, joiden tiedetään vaikuttavan eliöiden fenotyyppiin:

  1. RNA:n metylaatio
  2. DNA:n emäsparimetylaatio (sytosiini)
  3. CpG-saarekkeen metylaatio
  4. Histonien metylaatio
  5. Kromatiinin uudelleenjärjestely
  6. DNA:n taipuminen
  7. microRNA -säätely
  8. Vaihtoehtoinen silmukointi

  Mikään edellisistä mekanismeista ei tee makroevoluutiota mahdolliseksi. Geenisekvenssimuutoksia ei listalta löydy, koska

  – Deletiot, insertiot ja frameshift -mutaatiot ovat virheellisiä tulkintoja vaihtoehtoisen silmukoinnin (engl. alternative splicing) aiheuttamista mRNA:n kombinaatioista
  – Retrogeenit ja geneettiset rekombinaatiot ovat virheellisiä tulkintoja vaihtoehtoisen silmukoinnin aiheuttamista mRNA:n kombinaatioista
  – RNA-pohjaiset geeniduplikaatiot ovat virheellisiä tulkintoja vaihtoehtoisen silmukoinnin aiheuttamista mRNA:n kombinaatioista

  Joten mitä evolutionisteilla on jäljellä yrittäessään epätoivoisesti löytää tukea satunnaisille mutaatioille ja luonnonvalinnalle?

  Pistemutaatiot, jotka nekään eivät ole satunnaisia muutoksia. Korjaamattomat pistemutaatiot perustuvat metyloituneen sytosiinin vaihtumiseksi tymiiniksi ja vaikka genomissa on toistasataa tunnettua korjausmekanismia, niin tätä vaihdosta ei glykosylaasi korjaa. Se on siis suunniteltu mekanismi. MicroRNA:t kykenevät ohittamaan suurimman osan näistä geneettisistä virheistä. Ne, joita ei pystytä ohittamaan, aiheuttavat häiriöitä ja sairauksia. Laajemmassa mittakaavassa C –> T vaihdokset aiheuttavat geenien toimimattomuutta, mikä voi lopulta johtaa kromosomihäviöön.

  DNA siis vähitellen rappeutuu kaikissa eliöissä. Ihmisen genomista on kartoitettu populaatiotasolla yli 6000 geneettistä virhettä ja määrä kasvaa päivittäin. Evoluutiota ei tapahdu. Eliöt adaptoituvat nopeasti epigeneettisten mekanismien ansiosta. Nämä mekanismit ovat suunniteltuja ja luotuja järjestelmiä, jotka eivät perustu satunnaisuuteen, vaan kaikki luonnossa havaittava muutos biodiversiteetissä perustuu syyn ja seurauksen hienosäädettyyn lakiin.

  Nykyaikainen tieteellinen tutkimus antaa sanattoman tukensa raamatulliselle luomisopille. Evoluutioteoria on osoittautumassa illuusioksi. Sille kun ei löydy ainuttakaan tieteellistä todistetta. Suosittelen Eero, että perehdyt aiheeseen tarkemmin. Tiede on mennyt valtavasti eteenpäin viimeisen kymmenen vuoden aikana. Ja Raamattu on osoittautumassa todeksi.

  • Hei Tomi, valitettavasti edellä oleva teksti pohjautuu siihen tavalliseen kreationistiseen kuvitelmaan, että tutkijoiden hyvin tuntemista evoluutioteorian ongelmista rakennetaan uskomus, että koko systeemi on väärä. En jatka keskustelua evoluutioteorian pätevyydestä sen enempää kuin toteamalla, että se on tällä hetkellä paras selitys maailman ja elämän varhaisvaiheista ja se on täysin linjassa esimerkiksi geologisen, paleontologisen ja geenitutkimuksen kanssa.

   Pääkysymys kuitenkin useimpien tässä keskustelussa olevien kannalta on kysymys raamatuntulkinnasta. Jos ajatellaan, että maailman pitkä ikä ja kehitysoppi kumoavat Raamatun, silloin on tietenkin taisteltava kaikin keinoin näitä vastaan. Mutta tällöin Raamattu on ymmärretty väärin. Raamattu on ehdottomasti joka sanaltaan Jumalan ilmoitusta, mutta se ei vastaa tähän kysymykseen lainkaan. Tästä asiasta suosittelen kirjoittamaani kirjaa Alussa Jumala loi… Luomisusko ja tieteellinen maailmankuva.

   Käyn tätä keskustelua puolustaakseni Jumalan sanan arvovaltaa ja rehellisyyttä ja totuudellisuutta Jumalan luomasta maailmasta.

 8. Upi Rauhala sanoo:

  Paljastava keskustelu, kiitos Eero. On vapauttavaa lukea perusteltuja ja raittiita kommentaarejasi monelle kipeistä raamatun tutkinnan & tulkinnan näkökulmista.

  Mutta huhhuh! Kyllä näyttäytyy hurjana tämä fundamentalistien ja ”ameriikan oppien”, sanoisinko peräti ”trumpilaisten” opillinen venkoilu ja suoranainen raamatun tekstien vääristely. Kävin alkuvuodesta Vatikaanissa ja kuulin paavin pyytäneen suomalaisilta piispoiltakin esiruokousta jopa henkensä puolesta, kun kuuriassa on kova oppositio korruptiopuhdistuksia pelkääviä.

  Että paljon rohkeutta ja profeetallista särmää Sinullekin Eero!

 9. Alla viittaamassani artikkelissa Laura Johnson sanoo tähän tapaan (minun epätäyd. suomennokseni): ”Minua kiehtoo ajatus siitä, että Jumala loi luonnolliset prosessit ja käytti niitä luodakseen tämän ihmeellisen maailman. Aivankuin Hän olisi antanut luomakunnalle sellaisen ominaisuuden, että se saattoi ikäänkuin itse osallistua omaan esiinkuoriutumiseensa – ja tämä näyttää minusta olevan syvällä tavalla yhteensopivaa sen kanssa, miten näen Hänen toimivan Raamatussa ja Kirkossaan kautta linjan.”
  Hän kertoo kirjoituksessaan myös siitä, kuinka hän nyt voi ilolla tutkia Jumalan luomistöitä, ilman jatkuvaa ahdistuneisuutta ja ristiriitojen kokemista. Nuorena hänelle opetettiin kristillisessä koulussa, että evoluutio on kumottu ym. Näitä opettajiaan hän ei arvostele, he opettivat parhaan ymmärryksensä mukaan. Hänen ajatuksensa lähtivät muuttumaan, kun hän toisissa kuvioissa sai kuunnella opetusta siitä, että meidän ei kannata sitoa uskoamme epäoleellisiin asioihin, tulkintarakennelmiin, jotka eivät kestä. Uskon tulee olla kiinni Jeesuksessa – hän vertaa tätä vuorikiipeilijän kiipeämisessään käyttämiin vaarnoihin, jotka estävät häntä putoamasta. Eiköhän tämä ohje käy meille kaikille.

  http://biologos.org/blogs/brad-kramer-the-evolving-evangelical/how-evolution-helped-me-to-love-christ-and-his-creation

 10. Olavi Savolainen sanoo:

  Tästä tuli turhan pitkä juttu, pahoittelen.
  Hei Eero, olen kuullut luentosi evoluutiosta ja luomisesta. Sen perusteella minulla vahvistui käsitys, että kaikki kristityt ovat kreationisteja. Kaikki uskovat luomiseen, mutta kiistat koskevat lähinnä sitä, miten ja milloin Jumala loi maailman.

  Ymmärsin niin, että sinun käsityksen mukaan Jumala sormeili maailmankaikkeutta kahteen kertaan. Ensimmäisen kerran Jumala toimi aika/avaruuden ensimmäisenä alkusyynä, alkuräjähdyksen aiheuttajana. Toisella kertaa Jumala valitsi apinalaumasta ihmissuvun edustajat ja ihminen tuli vastuulliseksi Jumalan edessä ja vuorovaikutussuhteeseen Jumalan kanssa. Näiden kahden kerran välillä kaikki tapahtui Jumalan luomien luonnonlakien vuorovaikutuksessa ilman Jumalan suoraa puuttumista luontoon.

  Nuoren maan kreationistit edustavat toista ääripäätä kreationismissa. Heidän mukaansa Jumalan luomistyö tapahtui noin 6000 vuotta sitten. Silloin luotiin maailmankaikkeus, kasvit ja eläimet sekä Jumalan edessä moraalisesti vastuullinen ihminen.

  Edustamaasi näkemystä vähempää tuskin voi uskoa ilman että Jumala menettää jumalallisia ominaisuuksia ja luisutaan jonkinlaiseen ateismiin. Jälkimmäistä näkemystä enempää Jumala tuskin voi vaikuttaa luomisessa. Näiden kahden tietyllä tavalla äärimmäisen näkemyksen välillä lienee ainakin viisi muuta kreationistista näkemystä.

  Käsitykseni mukaan sekä sinä, että yleisesti kaikki kristilliset kreationistit uskovat, että Jumala teki ihmeen herättämällä Jeesuksen kuolleista ja että Jumala vastaa joskus rukouksiin luonnonlakeja rikkovalla tavalla. Ihmeitä siis tapahtuu.

  Luonnontieteessä ihmeitä ei hyväksytä, eikä Jumala puutu luonnonlakien toimintaan. Kaikki selitetään alkeishiukkasten vuorovaikutuksia koskevilla lainalaisuuksilla. Luonnontieteellinen tutkimus kuitenkin antaa jonkinlaisia osviittoja siitä, miten luominen tapahtui. Itse lähestyn tätä tieteen ja luomisen rajapintaa kolmen tieteellisen tutkimuksen kautta.

  1) Raamatun sukuluetteloja tutkimalla vedenpaisumuksen ajankohdaksi saadaan noin 2300 eKr. Arkeologia tieteellinen tutkimus on löytänyt kaupunkikulttuureja Etelä-Amerikasta ajalta 2000 eKr. Vedenpaisumuksen jälkeen kahdeksan ihmistä ei mitenkään ehdi lisääntyä niin paljoa, että voisivat ylittää Atlantin, lisääntyä siellä ja levitä Tyynen meren rannikolle ja perustaa siellä kaupungin kolmessa sadassa vuodessa. Pelkästään tämän tieteellisesti tutkitun seikan sovittaminen Raamatun aikajanaan ja vedenpaisumukseen on mahdotonta. Vastaavia arkeologisia kaupunkikulttuureja tunnetaan lukuisia, mutta kuitenkin vain noin 10000 vuoden ajalta.

  2) Raamatun mukaan luominen tapahtui noin 6000 vuotta sitten kuudessa päivässä. Tieteelliset tutkimukset osoittavat vääjäämättä, että näemme taivaalla tähtiä, tähtisumuja ja galakseja, joista valo on tullut tänne miljoonia ja miljardeja vuosia nopeudella 300000 km/s.
  Pelkästään tämän tieteellisesti tutkitun seikan sovittaminen 6000 vuotta sitten tapahtuneeseen luomiseen on äärimmäisen hankalaa. Vanhaa valoa vastaavia tieteellisiä havaintoja miljardeja vuosia vanhasta maailmankaikkeudesta on lukuisia.

  3) Luotettava ja moneen kertaan toistettu tieteellinen havainto koskee meripihkan sisään jääneitä mehiläisiä, joiden vatsasta on löydetty hiivaitiöitä. Noin 50 miljoonaa vuotta vanhat hiivaitiöt ovat alkaneet lisääntyä suotuisissa olosuhteissa. DNA:n säilymistä on tutkittu, ja todettu sen silppuuntuvan kautaaltaan lukukelvottomaksi alle miljoonassa vuodessa. Hiivaitiö menettää itävyytensä, kun sen DNA katkeaa yhdestä kohdasta. Hiivaitiö on saanut 50 miljoonassa vuodessa radioaktiivista taustasäteilyä sellaisen annoksen, että DNA:sta ei pitäisi olla mitään jäljellä. Lisäksi lämpöliike ja monet muut ilmiöt rasittavat itävyyttä.
  Hiivaitiöön liittyy myös toinen merkittävä tieteellinen havainto. Se on tunnistettavaa hiivalajia. Kun uusi hiivasieni sukupolvi syntyy jopa tunnissa, 50 miljoonassa vuodessa hiivasienissä ehtii olla vähintään miljardi ja jopa 500 miljardia sukupolvea. Kun vertaamme näitä kahta hiivaa, joilla on miljardien sukupolven historiallinen ero, havaitsemme niiden olevan samaa lajia, eli evoluutiota ei ole tapahtunut.
  Pelkästään tämän tieteellisesti tutkitun vanhan hiivan sovittaminen vallalla olevaan tieteelliseen käsitykseen eliökunnan historiasta on äärimmäisen vaikeaa. Vastaavia tieteellisesti tutkittuja havaintoja on lukuisia muitakin.
  Käytännössä yllä olevista tutkimuksista jokainen ohittaa ne tutkimukset, jotka eivät sovi omaan maailmankuvaan. Siis tutkimukset ohitetaan ja vaietaan, eikä niitä yritetä selittää.

 11. Hei Olavi, olet tulkinnut minun ajatteluani väärin. Olen sitä mieltä, että Jumala on pannut koko maailmankaikkeuden alulle ja sen jälkeen luonut kaiken muunkin mitä täällä on ja luo edelleen. Maailmassa ei ole mitään, mitä Jumala ei olisi luonut. Hän näyttää käyttäneen siihen aikaa muutamia vuosimiljardeja. Yksi hiivaitiö ei muuta sitä massiivista aineistoa, joka puhuu maailman pitkän iän puolesta.

 12. Olavi Savolainen sanoo:

  Olen pitänyt sinua aina luomiseen uskovana eli kreationistina ja niin myös kirjoitin tuossa yläpuolella. Kysymys on vaan siitä, miten luominen on tapahtunut. Sekä puheesi että kirjasi osoittavat että uskot Jumalan käyttäneen luomisessa luonnollisten syiden ja seurausten ketjua. Siis Jumala loi luonnonlait, posautti koneiston käyntiin ja palasi asiaan, kun apinoista piti valita ihmisen esi-isät.

  Mitä taas tulee maailman pitkään ikään, uskon siihen itsekin monesta syystä. Mutta 50 miljoonaa vuotta vanha elinkelpoinen hiivaitiö ei sovi kuvaan ja tarvitsee uskottavan selityksen. Selityksen ei tarvitse välttämättä kumota maailman pitkää ikää. Teoria, joka ei kykene selittämään pieniä mutta kuitenkin todellisia yksityiskohtia, on varmasti puutteellinen.
  Ennen suhteellisuusteoriaa Merkuriuksen radassa olevia pieniä poikkeamia ei osattu kunnolla selittää. Einstein tiesi nuo poikkeamat ja on todennäköistä, että ne vaikuttivat osaltaan suhteellisuusteorian kehittelyyn.

  • Sami sanoo:

   Teistisen evoluution kannattajat ja myös evoluution kannattajat yleensä eivät halua kertoa ihmisen syntyhistoriasta,pelkona tulla tyrmätyksi ja onhan se kertomus niin hurja alkuliemestä kalaksi ja apinaksi ja ihmiseksi,että se vaatii paljon uskoa ja varmasti ainakin teististä evoluution kannattajaa myös hävettää se kertomus.
   Tämähän ei ole kenenkään ihmisen todistettavissa ja tiedekin esittää siitä teorian.
   Syntiinlangenneet ihmisetkin voivat kaiken näkyväisen ja tuntevakseen pohjalta tiedostaa ihmisen ihmeellisyydestä,ainutlaatuisuudesta ja kristitty tajuaa että meidät on tehty Jumalan kuvaksi.
   Lihaksi tullut Jumalan poika oli myös ihminen.
   Uskon että ihminen tiedonjanoissaan jossain vaiheessa haluaa ankuroitua johonkin uskomuksiin mitä joku vajavainen tiedemies kirjoittaa.
   Ne kaikki kirjoitukset ovat vähäpätöisiä raamatun tekstien rinnalla.
   Ihmettelen mikä saa ajattelemaan Jumalan luomistyötä erilaiseksi mitä Raamattu sanoo 6 päivästä.
   Onko epäilys että Jumala ei siihen kykene?
   Yksi päivä kuin tuhat vuotta? On eri yhteydestä otettu tarkoitus.
   Pitkän ajan luominen on tullut käsittääkseni tieteeseen evoluution kautta ,kun aikaisempi evoluutio teoria sisälti Jumalan osuuden ja Darwin teki siitä kaikille hyväksytyn version.
   Jokaisen pitäisi miettiä mikä on innokas,raivokas tapa ajaa omaa agendaa ja miksi se kilpaileva ajattelu saa itseltään haukkuvia termejä ”amerikkalainen fundamentalismi” .
   Onko kysymys vain ihmisen pienuudesta ,kun on kokenut tulla loukatuksi ja tyrmätyksi?
   Älykkyyttä kaikilla tiedemiehillä ja tutkijoilla ja varmaan teologeillakin on paljon,mutta viisauden alku on Jumalan pelko.

   • Kiitos, Sami, kommentistasi. Olemme näköjään kovasti eri mieltä näistä asioista. Sinulla on oikeus mielipiteeseesi kuten minullakin. Minulle Raamattu on ehdottomasti Jumalan ilmoitus kannesta kanteen. Otan myös nykyaikaisen tieteen vakavasti, koska siinä on Jumalan antaman järjen avulla mahdollisuus tutkia, miten Jumalan luomistyö on tapahtunut. Ja se on uskomaton hieno matka vuosimiljoonien maailmaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s