Sarasvuon ja Luoman debatti

Kuuntelin Radio Deistä Jari Sarasvuon ja Tapio Luoman debatin. Kahden viisaan miehen keskustelu oli herkullista kuunneltavaa. Molemmat ovat kirjansa lukeneet ja molemmat osaavat pukea sanottavansa ymmärrettävään muotoon. Sarasvuon pitkiä yksinpuheluita Yle puheessakin on miellyttävä kuunnella, vaikka ei aina olisikaan samaa mieltä hänen kanssaan. Hänen verbaalinen ylivoimaisuutensa ja suuri lukeneisuutensa herättävät kunnioitusta. Nyt Dein keskustelussa hän kohtasi tasavertaisen kumppanin, eikä hävettänyt yhtään pappina kuunnella arkkipiispan tapaa puolustaa kirkon uskoa ja haastaa Sarasvuota.

Keskustelun kuluessa Sarasvuo tapansa mukaan heitti välillä sellaisia väitteitä kristinuskosta, joihin arkkipiispa olisi helposti voinut nöksähtää ja heittäytyä puolustuskannalle. Hän olisi voinut sanoa, että nyt kyllä tulkitsit Raamattua aika harhaoppisesti. Samalla on sanottava, että Sarasvuo tuntee Raamatun kiistattoman hyvin. Luoma ei kuitenkaan lähtenyt vastahyökkäykseen, vaan tarttui keskustelukumppanin hyviin ajatuksiin ja nöyrästi kehitteli niitä eteenpäin. Samalla hän toi selvästi esiin, mikä on oikea kristillinen usko.

Keskustelun huipentuma oli häkellyttävä. Sarasvuo sanoi viimeisessä puheenvuorossaan, että hän oli ajatellut debattiin tullessaan, että hän eroaa tämän jälkeen kirkosta, jos hän kuulee tavanomaisen teennäisiä väitteitä kirkon puolelta. Keskustelu muutti hänen kantansa, sillä arkkipiispan rohkeus olla henkilökohtainen, hänen sivistynyt keskustelutyylinsä ja kykynsä olla oman asiansa takana, vakuuttivat hänet. Näin minä siis keskustelun tulkitsin.

Pidän kuulemaani debattia hyvin tärkeänä. Meidän kirkon ihmisten tulee kuulla, miten ”ulkopuoliset” (Sarasvuo ei ollut kovin ulkopuolinen) meidät kokevat. Saatamme havaita omia sokeita pisteitämme. Mielestäni Sarasvuo oli oikeassa moittiessaan monien pappien saarnoja. Toiseksi meidän täytyy osata keskustella siten, että kunnioitamme keskustelukumppanimme outojakin mielipiteitä. Ainakin meillä kirkon konservatiiveilla on kiusaus lähteä heti vastahyökkäykseen ja tyrmätä oikeaoppisuudellamme kaikki väärät tulkinnat. Vaikka emme hyväksy harhaoppeja, meillä tulisi olla kunnioittava suhtautuminen niiden esittäjiin. Silloin keskusteluyhteytemme ei katoaisi. Kolmanneksi, meillä ei ole mitään syytä hävetä uskoamme. Mitä syvemmin elämme sen itse todeksi, sitä paremmin myös toiset suostuvat sitä kuuntelemaan.

Kategoria(t): Luokittelemattomat. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Sarasvuon ja Luoman debatti

 1. Erkki Karvala sanoo:

  Analyysiisi on helppo yhtyä! Sarasvuo on ärsyttävän itsetietoinen ja pitkään puhuva. Siksi varmaankin niin kiinnostava ja kuuntelemisen arvoinen. Arkkipiispa Luoma on mies paikallaan!

 2. Martti Lehikoinen sanoo:

  Ajan hengen mukainen vaatimus ”kunnioittaa” kaikkia mielipiteitä on johtanut siihen etteivät syvällisetkään Raamatun tuntijat tule julkisuuteen harhaoppeja kumoamaan. Harhaoppeja levittäviä ei vastusteta opit ja opettajat nimeten. Mitenhän moni meistä riviuskovista eksyy pois oikeasta opista ja Kristuksesta. Herätkää muutkin kuin Rainerma ja M Ruokanen.

  • Et sinä, Martti, ainakaan tainnut yhtään eksyä, vaikka Sarasvuo kuinka esitti harhaoppisia lausuntojaan. On aika kumota harhaopit ja aika keskustella sivistyneesti toisinajattelijoiden kanssa. Jos joka käänteessä osoittelee harhaoppisia, kohta ei ole kukaan enää kuulolla. Jos Luoma sai Sarasvuon ja hänen kannattajansa paremmin kuulolle, mitä kirkko ja arkkipiispa opettavat, keskustelu oli kirkon kannalta onnistunut. Jumala yksi tietää lopulliset tulokset.

 3. Timo Pesonen sanoo:

  En kuunnellut tuota keskustelua,mutta toki kohtaamme myös kirkon ja herätysliikkeissä asioita josta emme pidä.Se ei ole heikentämässä sitä tosiasiaa ’kuinka armollinen on meidän Jumalamme Kristuksessa Jeesuksessa!Autuas se mies/nainen jonka Herra on Jumalia!!!

 4. Upi Rauhala sanoo:

  Me pelkäämme. Pelkäämme, ettei vakaumuksiamme kunnioiteta tai pidetä totena. Kyllä heräämistä kaipaavat kaikki, eivät ainoastaan senjasen suunnan edustajat. Oikeassaolemiseen sekoittuu niin varkain valta: me omistamme. Erottelut vuohiin ja lampaisiin ovat väärinkäytettyjä kuvia, joista pitäisi eläinsuojelulain nojalla luopua. Jako vallanhaluisiin ja vapauteen päästettyihin olisi nykykieltä.

 5. Martti Lehikoinen sanoo:

  Jos emme muuta enää uskalla sanoa niin ainakin voimme sanoa sovitaanko, että rukoillaan joka päivä ”Isä pyhitä heidät/meidät totuudessa Sinun sanasi on totuus”. Ehkä joku harhaoppien eksyttämä palaa/pääsee Kristuksen yhteyteen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s