Ymmärrystä etsivä usko

Kristinusko ei ole järjen vastaista, vaikka se ei kaikessa ymmärrykselle avaudukaan. Tätä uskon ulottuvuutta kuvaa Augustinuksen kuuluisa lause: Credo ut intelligam, Uskon jotta ymmärtäisin. Sitä on siteerattu tuhannen kuudensadan vuoden ajan ja minä laitoin sen uusimman kirjanikin nimeksi. Usko ei avaudu järjen päättelyn tietä, mutta uskon takana on maailman suurin Järki. Siksi sen täytyy olla järkevää.

Kristillinen usko ei siis ole tieteen vastaista, sillä Jumala on luonut tieteen. Kaikkea Jumalan luomaa voidaan tosin myös käyttää väärin, mutta väärinkäyttö ei kumoa oikeaa käyttöä. Jumala on esimerkiksi antanut ihmiselle kyvyn tehdä psykologista tutkimusta ja soveltaa sitä ihmisten arkeen ja elämän ongelmiin. Niinpä erilaiset terapiat ovat olleet lukuisille ihmisille avuksi mielenterveyden horjuessa. Paavali toteaa, että ihmisen henki tietää, mitä ihmisessä on (1. Kor. 2:11). Lääketieteen kehitys on huikea sovellus Jumalan antamasta järjen käytöstä. Kemistit ovat kehittäneet lääkkeitä ja insinöörit koneita, joista muutama vuosikymmen sitten ei olisi voitu uneksiakaan.

Arkeologia tutkii menneisyyttä ja geologia ja astronomia ulottavat tietämyksemme vielä kauemmas. Nämä ovat suuria lahjoja myös Jumalan yleisen ilmoituksen ymmärtämiseksi. Raamatun maassa tehty kaivaustoiminta osoittaa, että pyhä kirja ankkuroituu todelliseen historiaan. Kallioperä ja maailmankaikkeuden valtavat mittasuhteet julistavat Jumalan luomakunnan suuruutta. Psalmin kirjoittaja jo aavisteli tätä: ”Taivaat julistavat Jumalan kunniaa, taivaankansi kertoo hänen teoistaan.” (Ps. 19:2). Toinen psalmin lause on kuin geologian oppikirjasta, vaikka Raamattu ei luonnontieteen lähde olekaan: ”Alkumeri peitti maan kokonaan ja vedet lepäsivät vuorten yllä… vuoret kohosivat, laaksot vaipuivat kukin kohdalleen, niin kuin säädit.” (Ps. 104:6-8).
Biologia avaa mikrokosmosta ja kertoo myös elämän uskomattoman kehityshistorian. Vuonna 2000 valmiiksi tulleen ihmisen genomiprojektin johtaja, Francis Collins, lausui tämän huikean saavutuksen julkistamistilaisuudessa: ”Olemme saaneet pienen välähdyksen omasta käyttöohjeestamme, jonka tähän asti on tuntenut vain Jumala.” Tähänkin sopii psalmin sana: ”Sinä olet luonut minut sisintäni myöten, äitini kohdussa olet minut punonut.” (Ps. 139:13).

Uusateistit ovat markkinoineet käsitystä, että biologia ja yksi sen merkittävimmistä tutkimustuloksista, evoluutioteoria, kumoaisivat kristinuskon. Tämä on pahimmanlaatuista harhaanjohtamista, sillä tiede ei ole koskaan kyennyt osoittamaan mitään kristillistä opinkohtaa vääräksi. Edellä mainittu Collins on hyvä esimerkki siitä, että Raamattuun luottava, tunnustava kristitty voi olla luonnontieteiden terävimmällä huipulla. Hän johtaa BioLogos-nimistä organisaatiota, jossa kristityt tiedemiehet käyvät keskustelua uskon ja tieteen kysymyksistä. He ottavat nykyaikaisen luonnontieteen viimeisen päälle vakavasti ja ymmärtävät, että Raamatun Jumalan ilmoituksen kirjana ei ole ristiriidassa sen kanssa. Molempia Jumalan kirjoja, luontoa ja Sanaa, on vain luettava oikein.

Minusta on vahingollista, että jotkut kristityt ajattelevat puolustavansa Raamattua taistelemalla luonnontieteen evoluutiota koskevia tutkimustuloksia vastaan. He tulevat samalla antaneeksi aseen ateisteille ja kadunmiehille, jotka saavat syyn nauraa uskovaisten tietämättömyydelle. Näin ateistit kuvittelevat, että he ovat kumonneet kristinuskon, vaikka todellisuudessa ovat vain puuttuneet yhteen sen virhetulkintaan.

Maailman huipulla on siis paljon tieteilijöitä, jotka uskovat Raamattuun Jumalan ilmoituksena ja ymmärtävät, ettei normaali luonnontiede ole ristiriidassa sen kanssa. Eräs näistä on Mary Schweitzer, joka tuli tunnetuksi sensaatiomaisesta dinosaurusluulöydöstään. Luusta eristetty pehmytkudosnäyte järisytti tiedemaailmaa, sillä se muutti aiempia teorioita. Schweitzeria on haastateltu BioLogoksen sivuilla. Hän kertoo oman tarinansa tunnustavana, konservatiivisena kristittynä. Hän sanoo olevansa surullinen siitä, että monet kristityt ovat ottaneet hänen tutkimuksensa keppihevoseksi yrittäessään todistaa maailman ikää muutaman tuhannen vuoden ikäiseksi. Tällöin he hylkäävät sen massiivisen evidenssin, joka kiistattomasti puhuu miljardeja vuosia vanhan maailman puolesta. Kristityille vanhemmille Schweitzer sanoo, että tieteen tuloksissa ei ole ainuttakaan sellaista, joka kumoaisi Raamatun Jumalan olemassaolon. Schweitzerin haastattelu löytyy osoitteesta http://biologos.org/blogs/archive/not-so-dry-bones-an-interview-with-mary-schweitzer

Kategoria(t): Luokittelemattomat. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Ymmärrystä etsivä usko

 1. Jussi Ala-aho sanoo:

  Todella hienoa tekstiä Eero!

 2. Gudsson sanoo:

  Tervehdys!

  Yllättäen löysin eilen kaksi Raamatun ulkopuolista lähdettä, jotka vaikuttavat vahvistavan Raamatun Esterin kirjan tapahtumien historiallisuutta. Näistä kahdesta lähteestä saattaisi löytyä paljon muitakin kiinnostavia yksityiskohtia, kun kirjoitetaan pakkosiirtolaisuuden ajoista.
  Uuras Saarnivaaran Raamatussahan arvellaan juuri tämän Artaksekses ii Mnemonin olevan Raamatun Ahasverus, joka 1992 Raamatussa on nimetty ilmeisen virheellisesti Kserkseeksi. Se on myös monessa muussa lähteessä mainittu oletus. Seuraavat lähteet puhukoot puolestaan. Niissä kerrotaan myös Kserkseen luonteesta, joka vahvistaisi omasta puolestaan Saarnivaaran käsitystä.

  https://iranologie.com/the-history-page/the-achaemenid-empire/

  Otsikon ” The Reign of Artaxerxes III Ochus” alta ensimmäisellä rivillä

  http://www.iranicaonline.org/articles/artaxerxes-ii-achaemenid-king

  Seitsemäs kappale kertoo Artaksekseen avioelämästä yhtäpitävästi edellisen lähteen kanssa.

  Itselleni oli merkittävä lähtölaukaus uskonelämälleni, kun sain tietää Jeesuksen historiallisuudesta myös Raamatun ulkopuolisten lähteiden kautta. Sen takia tämän tyyppinen tiedonetsintä kiehtoo minua.
  Jospa näistä tiedonpalasista olisi jotain iloa joillekin.

  Siunauksin,

  Pelle Gudsson

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s