Onko järkevää uskoa Jumalaan?

Onko järkevää uskoa Jumalaan? Kirjoitin tämän lauseen skeptikkojen facebook-sivulle. Seuraan sivua joskus mielenkiinnosta, sillä siellä on ihan tolkullista luettavaakin. Siellä vastustetaan kaikenlaista huuhaata ja hörhöilyä, jota minäkin vastustan. Mutta keskustelu uskonnosta on ihan omassa sarjassaan. Sitä käydään siellä aika usein ja yleensä samassa sävyssä kuin tuossa minun aloittamassani ketjussa.

Kirjoitin sinne näin: ”Onko järkevää uskoa Jumalaan? Mulla on tämmöisestä aiheesta tulossa yks puheenvuoro ja ajattelin vähän testata skeptikkojen mielipidettä. Mun mielestäni se on järkevää, vaikka tietenkin astumme heti tieteellisten rajoitusten ulkopuolelle. Mutta sielläkin on elämää. Se että Jumala on luonut maailman, on tietenkin uskon asia. Mutta niin on sekin, ettei ole luonut.”

Tähän postaukseeni tuli muutamassa minuutissa 51 kommenttia, jonka jälkeen ylläpitäjä poisti kommentointimahdollisuuden. Mietin, lopettiko hän siksi, että uskonnosta ei saa keskustella vai siksi, että pääosa kommenteista oli melko epäasiallisia. Luultavasti syy on jälkimmäinen, sillä kyllä uskonto on esillä skeptikkojen sivulla aika usein. Kirjoitan tähän muutaman saamani vastauksen:

”En ole kokenut järkeväksi uskoa joulupukkiin, maahisiin, hammaskeijuun tai jumaliin.” ”Minusta järki ja usko harvoin sopivat samaan lauseeseen.” ”Lunta ei Jumala ainakaan ole luonut niinä 13 vuotena, jotka olen tässä kerrostalossa asunut, vaan se on jäänyt huoltoyhtiön ukkojen hommaksi.” ”Usko on se mihin uskovaiset turvautuvat, kun todisteita ei ole!” ”Mihin niistä tuhansista ihmisen kehittelemistä korkeammista olennoista olisi järkevä uskoa? Itse olen viime aikoina kokenut kovasti vetoa Dionysokseen.” ”Jos jollekulle tulee hyvä mieli uskoa vaikka metsän henkeen tai mihin tahansa, niin ok kunhan ei tuputa muille.” Ikävimmän sävyinen kommentti oli tämä: ”Mistä jumalasta puhut? Niitä on aika helvetin monta jos uskotaan yhtäkään enempää uskovaista. Vai tarkoitatko jotain tiettyä ainutta oikeaa jumalaa mihin vain tietyt uskovaiset uskoo? Kuinka helvetin kujalla pitää olla skeptisyydestä ja Skepsis RY:stä kyselläkseen täällä tätä jonnin joutavaa paskaa kerrasta toiseen?”

Sen jälkeen kun kommentointi keskeytettiin, minun postaukseeni on tullut kuitenkin vielä 59 tykkäystä. Olin pettynyt skeptikkojen kykyyn käydä asiallista keskustelua uskon asioista. Pelkkä herjanheitto ei johda mihinkään. Luulisi, että juuri siinä porukassa, jossa arvostetaan järkeä ja ymmärrystä, olisi erittäin paljon viisautta myös pohtia elämän perimmäisiä kysymyksiä, johon uskontokin ilman muuta liittyy. Voi olla, että tällaisia olisi tullutkin, ellei ketjua olisi keskeytetty.

Onko siis järkevää uskoa Jumalaan? Mielestäni se on erinomaisen järkevää, vaikka usko ei synnykään järjen päätelmillä. Sen synnyttää Pyhä Henki Jumalan sanalla. Samalla on hyvä muistaa, että tämän ajan ihmisten ajattelu kulkee yhä enemmän juuri sitä rataa, mitä tuo skeptikkosivu kertoi. Se haastaa meitä kristittyjä perustelemaan uskoamme. Ennen kaikkea se kuitenkin haastaa elämän omaa uskoamme arjessa todeksi niin, että joku kiinnostuu kysymään, miksi toimimme niin kuin toimimme.

En tässä pohdi enempää uskomisen järkevyyttä, mutta käytän siitä puheenvuoron Hengellisillä syventymispäivillä lauantaiaamun seminaarissa.

Kategoria(t): Luokittelemattomat. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s