Jerusalemista jälleen uusi arkeologinen löytö

Kuningas Hiskian aikaisessa varmuusvarastossa oli 120 ruukunkahvaa, joissa oli kuninkaan hallinnon leima. Juudan valtakunnan loppuvaiheista paljon uutta tietoa.

Uuden tien tai asuinalueen rakentaminen Israelissa pysähtyy usein jonkun muinaislöydön vuoksi, rakentajien harmiksi ja arkeologien iloksi. Näin tapahtui jälleen Jerusalemissa Arnonan kaupunginosassa noin kolme kilometriä vanhastakaupungista etelään. Lähellä sijaitsevat YK:n päämaja ja Talpiotin kuuluisa kävelykatu, josta on hieno näkymä Jerusalemiin.

Kaksi vuotta kestäneiden pelastuskaivausten ensimmäiset tulokset julkaistiin 22.7.2020. Israelin museoviraston (Israel Antiquities Authority) tutkijat Neria Sapir ja Nathan Ben-Ari kertoivat Jerusalem Post -lehdelle, että löydetty uusi rautakautinen asutus oli monessa mielessä sensaatiomainen. Kyseessä oli Juudan kuningashuoneen varasto, johon oli koottu veroina kerättyjä viini- ja oliiviöljyvarastoja. Tämä kertoo hyvin järjestäytyneestä hallinnosta, mutta saattaa olla myös merkki Assyrian imperiumin laajentumista vastaan tehdyistä varotoimista.

Varastosta löytyi 120 ruukunkahvaa, joissa oli merkintä LMLK. Heprean sana lamelekh tarkoittaa ’kuninkaalle’. Näitä lmlk-kahvoja on vuosien varrella löytynyt paljon aiemminkin ja niiden merkitys tunnetaan hyvin. Yhteensä niitä on löydetty yli 1000 ja suurimmat määrät Lakisista ja Ramat Rahelista. Leimassa on yleensä kuvattu kaksi- tai nelisiipinen aurinko. Lisäksi siinä saattaa olla paikan tai henkilön nimi. Nyt Jerusalemista löydetyissä oli tunnistettavissa ainakin paikannimet Hebron ja Soko sekä useiden yksityishenkilöiden nimiä. Nämä ovat olleet aluehallintoviranomaisia, jotka ovat keränneet veroja valtion varastoon.

Jerusalemin kaivauksista tuli esiin myös useita pieniä uskonnollisia esineitä, joissa oli sekä eläin- että ihmishahmoja. Nämä kuuluivat Baalin ja Astarten palvontaan. Esineet kertovat saman minkä Vanha testamentti: osa kansasta harjoitti epäjumalanpalvelemista. Kuningas Hiskia pyrki hävittämään tällaista menoa, mutta hänen poikansa Manasse sen sijaan ei. Kyseinen löytö ajoittuu sekä Hiskian että Manassen aikaan 700-600 -luvulla eKr. Kyse on siis Juudan valtakunnan loppuvaiheista. Paikka tuhoutui vuonna 586 eKr. Babylonian hyökätessä maahan.

Kyseinen löytö lisää siis kuningas Hiskian ajan tuntemusta. Aiemmin löydetyt Hiskian ja Jesajan sinetit ovat omalta osaltaan vahvistaneet tuon ajan Raamatun kertomusten historiallista luonnetta. Samoin Lakisin kaivaukset ovat jo aiemmin tuoneet 700-luvun historiaa eläväksi.

Uusin Jerusalemin löytö tehtiin kaivettaessa suurta kiviröykkiötä ja suunniteltaessa paikalle uutta asutusta. Vieressä on useita muita vielä kaivamattomia kivikasoja, joten uusia löytöjäkin voi olla odotettavissa.

Kategoria(t): Luokittelemattomat. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Jerusalemista jälleen uusi arkeologinen löytö

  1. Olavi Komu sanoo:

    Mihin ovat kadonneet kuukausittain ilmestyneet ja hyvät Eeron pohdinnat? Kyselee huolestuneena Olli Komu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s