Onko Biden liian vanha?

Samana päivänä kun Joe Biden julistettiin Yhdysvaltojen presidentin vaalin voittajaksi, Helsingin Sanomien ykköspääkirjoituksen otsikko oli: ”75-vuotias ei ole nykyisin vanhus.” Olikohan se tarkoitettu lohdutukseksi Bidenille? Kyllä sinusta, Joe, vielä johonkin on, vaikka olet kohta 78. Kirjoituksessa nimittäin sanottiin, että 75-vuotias on nykyisin lähempänä keski-ikää kuin kuolemaa ja vanhuuden oireet alkavat – ainakin suomalaisilla – keskimäärin 80-vuotiaana. No, kuoleman ajankohdastahan kukaan ei tiedä, mutta Biden on siis kautensa lopussa vanhus mutta ei ihan vielä.

Enkä minäkään onneksi ole. Olen toki häntä paljon nuorempikin, mutta kun ikänumerot ovat jo tovin alkaneet seiskalla, sitä ihminen miettii, mitä elämällään seuraavaksi tekisi. Miettisikö vauhdin hidastamista vai onko sen aika vasta tuonnempana? Voisin tietenkin ottaa vertailukohdaksi Henry Kissingerin, joka on nyt 97 ja josta vielä äskettäin sanottiin, että hän kirjoittaa yhä kirjoja noin yhden kirjan vuosivauhtia. Siihen nähdenhän minä olen vielä urani alkupuolella.

Edesmennyt Antti Eskola oli hänkin ahkera kirjoittaja. Yhdessä viimeisimmistä kirjoistaan hän pohti ikääntymistään ja kuvasi sitä sanomalla, että eläkkeelle siirtyminen merkitsee ns. kolmannen iän alkamista. Nuoruus on ensimmäinen ikä, työelämä toinen ja sitten tulee kolmas. Tuolloin ihminen useimmiten on vielä varsin vireä ja toimintakykyinen ja saa usein tilaisuuden aloittaa jotain aivan uutta elämässään. Jotkut rakentavat taloja, jotkut kirjoittavat kirjoja ja kuka tekee mitäkin. Sitten jossain vaiheessa alkaa neljäs ikä. Silloin voimat selvästi hupenevat, sairaudet kasaantuvat ja elämänpiiri supistuu. Se on siis tuo äskeisen tutkimuksen vanhuus. Kirjoittaessaan tuota Eskola oli vielä kolmannessa iässä. Nyt hän on jo siellä, missä ikiä ei enää lasketa.

Siinä kolmannessa iässä minäkin nyt olen. Kun Jumala on suonut terveyttä, on hämmästyttävää, kuinka luova ja rikas elämänvaihe tämä voi olla. Kirjoitin näistä ikäpohdinnoista myös kirjassani Näitä polkuja tallaan. Siteerasin aiempia ikäkolumnejani ja totesin, että viisi-, kuusi- ja seitsemänkymppisyydessä ei ole kovin suurta eroa, lähinnä vain se että huoli rapistumisesta on lähempänä kuin ennen. Sitä tarkkailee, osaako vielä autolla reitin, joka ennen sujui ongelmitta tai pystyykö pitämään hallinnassa elämän monimutkaisia haasteita. Lähimuisti tietenkin pätkii, mutta sitä tapahtuu nuoremmillakin. Onneksi ihan kaikkea ei tarvitse muistaakaan.

Mutta siihen Bideniin, josta aloitin. Toivottavasti hän saa hoidettua urakkansa kunnialla loppuun. Jos se ei onnistu, hänellä on hyvä varapresidentti ottamassa homman haltuun. Eihän meistä kukaan täällä kuitenkaan loputtomasti ole. Kunkin elämällä on määrämittansa ja sitten on uusien sukupolvien aika nousta esiin. Ja meidän aikamme siirtyä sinne, minne meille on varattu paremmat laitumet.

Kategoria(t): Luokittelemattomat. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Onko Biden liian vanha?

 1. Erkki Perämäki sanoo:

  Onhan Joe Bidenilla ikää. Hän tulee mitä todennäköisimmin olemaan vain yhden kauden presidentti.

  Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin liittyneet Donald Trumpin ja hänen kannattajakuntansa
  syytökset laajasta vaalivilpistä, joka olisi vienyt Trumpilta voiton, näyttävät saaneet jalansijaa
  Suomessakin nationalististen, äärioikeistolaisten, demokratianvastaisten ja valitettavasti myös
  fundamentalistisesti ajattelevien kristittyjen piirissä.

  Yhdysvalloissa valkoiset evankeliset kristityt ovat olleet yksi suurimmista ryhmistä Trumpin
  kannattajien joukossa. Tosin heidän osuutensa saattoi nyt olla pienempi kuin edellisissä
  presidentinvaaleissa. Osa kristityistä äänestäjistä näyttää saaneen tarpeekseen Trumpin valehtelusta ja moukkamaisesta käyttäytymisestä.

  Minun on vaikea ymmärtää, miksi yleisen sairausvakuutuksen ja luonnonsuojelun vastustaminen,
  vapaan aseenkanto-oikeuden, kuolemanrangaistuksen ja rasismin puolustaminen nähdään
  Amerikassa kristillisinä hyveinä. Ainakaan evankeliumiteksteihin tallennetuista Jeesuksen puheista
  ei löydy tukea tällaiselle kristillisen uskon tulkinnalle.

  Ehkä syytä voi etsiä amerikkalaisten eurooppalaisiin verrattuna matalasta koulutustasosta.
  Selittävänä tekijänä voidaan nähdä myös vahvat mielipidevaikuttajat, joista Yhdysvaltojen
  kristillisissä piireissä ei ole ollut puutetta. Kriittiseen ajatteluun ei ole kannustettu. Äänekkäät
  demagogit saavat paljon seuraajia.

  Vai löytyisikö syy itse fundamentalistisesta uskosta, joka suosii autoritaarisuutta, moraalista
  ylemmyyden tunnetta, kovia rangaistuksia ja myötätunnon puutetta?

 2. Erkki Perämäki sanoo:

  Oho, tekstini muotoilu näyttää menneen pieleen rivityksen osalta. Mutta itse asia lienee kuitenkin luettavissa.

 3. Samoja minäkin olen miettinyt. Sivuan samaa teemaa uudemmassa kolumnissani.

 4. MM sanoo:

  Uskon, että yksi syy Trumpin suosioon myös Suomalaisten kristittyjen piireissä on Trumpin näennäisen myönteinen suhtautuminen Israelin valtioon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s