Kuplat ovat vaarallisia

On muotia puhua kuplista. Sanalla on ainakin kolme uutta merkitystä, eikä mikään niistä tarkoita saippuakuplia. Puhutaan talouskuplasta, joka voi puhjeta, jos markkinoille työnnetään liikaa rahaa. Toiseksi urheilujoukkueet pyrkivät olemaan omassa kuplassaan välttääkseen koronatartunnat. Kolmas kupla on näistä vaarallisin: mielipidekupla. Sen sisällä on kaikilla yhteinen totuus, mutta sillä saattaa olla melko vähän tekemistä tosiasioiden kanssa.

Karmaiseva esimerkki on maailmalla leviävä koronaviruksen vähättely. Niinkin järkevässä maassa kuin Saksa tämä koronarajoitusten vastustaminen on nostattanut mielenosoitusjoukkoja liikkeelle. Suomessakin on väkeä, joka kuvittelee epidemian rajoitustoimia vain jonkinlaiseksi eliitin salaliitoksi. Tilastofaktat eivät paljon paina, kun tässä kuplassa toistetaan sen omaa ”totuutta”.

Samantapaista juurta on käsitys, että ilmastonmuutoksesta varoittaminen on sekin vain turhaa vouhotusta tai ihmisten alistamiseksi keksitty ideologia, jonka varjolla sumutetaan tavallista kansaa. Tämän kuplan markkinamiehet tietävät, että mitään todellista ilmastonmuutosta ei olekaan.

Kolmas esimerkki kuplasta on Amerikan trumpismi. Jos väistyvä presidentti niskoittelee vaalitulosta vastaan, sen melkein ymmärtää, niin tyhmää kuin se onkin. Mutta että miljoonat kannattajat menevät samaan vipuun ja puhuvat ilmiselviä faktoja vastaan, tuntuu täältä kaukaa katsottaessa ihan pöhköltä. Tämä joukko elää omassa kuplassaan, jota hienommalla sanalla kutsutaan disinformaation peilisaliksi. Siinä salissa kaikki näyttää kauniilta ja yhdenmukaiselta, mutta sen ulkopuolella on aivan toisenlainen maailma, tosiasioiden maailma. Hesarin päätoimittaja kirjoitti (HS 29.11.2020) juuri tästä: ”Tässä maisemassa sillä ei ole väliä, mitä oikeasti on tapahtunut, vaan se ratkaisee, mitä haluat uskoa tai uskottelet tapahtuneen.”

Jotkut oudot lieveilmiöt ovat maailmalla koonneet yhteen erilaisiin salaliittoihin uskovaa väkeä, jota on alettu kutsua QAnon-liikkeeksi. Toivottavasti se ei kovasti rantaudu tänne Euroopan laitimmaiselle reunalle.

Yksi kaikkein kummallisimmista uskomuksista, johon olen viime aikoina törmännyt, on Litteän maan yhdistys. Se valistaa kansalaisia sanomalla, että maapallo ei suinkaan ole pyöreä vaan litteä. Tämän yhdistyksen nettisivuilla on 200 todistetta litteän maan puolesta. Jos joku ei tietäisi asioiden oikeaa laitaa, hän tulisi täysin vakuuttuneeksi noista näennäistieteellisistä selityksistä, joilla pyöreää palloa vastustetaan. Tiedättekö, mitä tarvitaan oikeaan vastaukseen: luottamusta tieteellisiin faktoihin.

Tämä saa minut mainitsemaan vielä yhden kuplan. Vaikka kaikki tieteelliset faktat puhuvat miljoonia vuosia vanhasta maailmasta, jotkut vastustavat tätä raamatullisuuden nimissä. Yksikään tieteenala ei kuitenkaan tue käsitystä muutaman tuhannen vuoden ikäisestä maailmasta. Nuoren maan puolustajat ovat silti omassa disinformaation peilisalissaan ja pitävät kantaansa ainoana oikeana.

Kuplissa on siis vaara, että tosiasiat vääristyvät ja musta alkaa näyttää valkoiselta. Lievemmässä muodossa jokainen meistä on altis kuuntelemaan vain omia ja varomaan vieraita. Some vahvistaa tätä kuplautumista, kun omat kaverit tykkäävät samanmielisistä. On tietenkin luonnollista, että seuraamme niitä, joihin olemme tottuneet luottamaan. Siinä ei ole mitään pahaa. Olen tässä vain yrittänyt puhkoa muutamia sellaisia kuplia, joissa tosiasioilla ja tieteellisillä faktoilla pyyhitään pöytää.

Siis varmuuden vuoksi: ilmastonmuutos on oikeasti uhkatekijä, Joe Biden Yhdysvaltain presidentti, maapallo pyöreä, vuosimiljoonat faktoja ja koronapandemia totta. Pitäkää siis maskeja ja noudattakaa etäisyyksiä siten, kuin viranomaiset ohjeistavat.

Kategoria(t): Luokittelemattomat. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

9 vastausta artikkeliin: Kuplat ovat vaarallisia

 1. Jouni Turtiainen sanoo:

  Kiitos, Eero! Tervettä puhetta yhä sairaammassa maailmassa.

  – yt. Jouska

 2. Jussi Ala-aho sanoo:

  Kiitos, Eero! Hienoa tekstiä!

 3. Olavi Komu sanoo:

  Eero on terävä edelleen. KIITOS! Jatka rohkeasti, äläkä kysele lupia, mistä aiheesta voit kirjoittaa.

 4. amäkinen sanoo:

  Tarkasti ottaen Joe Biden taitaa olla presidentti vasta aikaisintaan ensi tammikuun loppupuolella.

  Ilmestyskirjassa kuvataan kuuma tilanne, joka aivan ilmeisesti edellyttää ilmaston muuttuneen. Tosin ilmastohan taitaa olla muuttunut ja muuttua jatkuvasti; sen syistä ja vaikutuksista esitetään vaihtelevia käsityksiä.

  Viranomaiset ovat sitten lopulta taipuneet maskisuosituksiin – olisikohan puolisen vuotta sen jälkeen, kun esim. lääkäri Pekka Reinikainen on blogikirjoituksissaan voimakkaasti puoltanut maskien käyttöä.

  • Tarkkaan ottaen olet oikeassa tuossa Bidenin presidenttiasiassa. Minun pointtini ei ollutkaan presidenttiys vaan ikä. Ilmastonmuutoksen vaikutuksia ei pidä vähätellä eikä lisätä Ilmestyskirjalla, ei edes siksi että kylmiä ja kuumia kausia on ollut ennenkin vuosimiljoonien aikana. Me olemme vastuussa nykytilanteesta ja siihen suhtautumisesta. Tuo viittaus Reinikaiseen tässä yhteydessä on hassu: hänenkö ansiotaan on, että maskeja on ruvettu käyttämään?

 5. Anne Taskinen sanoo:

  ”Kunnes toisin todistetaan” -lause on jossakin kirjassa, vai mitä? Liekö Suomen lakikirja?
  Eero Junkkaala, todistatko virkeittäsi? Et taida todistaa… ainakaan minä en näe sellaista. Trumpismi on sana, mikä on myös yhdenlainen kupla, käytät sitä ihan siitä vain. Trump ei ole ollut presidenttinä perinteinen. Ok! Mutta kuplia löytyy sinun blogista. Ei mikään ole totta vielä, kaikki on vain ihmisten logiikkaa, millä me koitamme setviä meille tuntematonta. Ei kannata sanoa ”takuulla se on näin”, koska ei pysty takaamaan yhtään mitään. Voi vain olettaa… 🙂 Kaikella kunnioituksella

  • Anne, kolumnin tyylilajiin kuuluu, että siinä kirjoitetaan lyhyesti, ehkä vähän poleemisesti ja ja jopa huumorin pilke silmäkulmassa. Siinä ei siis tarvitse todistaa mitään, eikä palstatila siihen antaisi mahdollisuuttakaan. Minulla ei ole mitään tarvetta lähteä seikkaperäisesti puolustelemaan väitteitäni, mutta kertomani kuplat ovat mielestäni melko selvästi havaittavia. Niille jotka elävät niiden sisällä, ne ovat tietenkin ainoa todellisuus ja kaikki muut väärässä.

 6. amäkinen sanoo:

  Tuosta ’kuplablogistasi’ ei Bidenin osalta mitenkään johtunut mieleeni ikäkysymys. (Vasta myöhemmin äskettäin huomasin tuon Bidenin ikään liittyvän erillisen kirjoituksesi.) Vaan mielessäni oli se, kun vuoden 2000 vaalien jälkeen jotkut etuaikaisesti ajattelivat että Al Gore olisi seuraava presidentti. — Onhan noita iäkkäitäkin poliitikkoja ollut. Tulee lähinnä mieleen Adenauerin Konrad-setä, joka Saksan liittotasavallan ensimmäisenä liittokanslerina erosi virastaan vasta yli 87 vuotiaana 1963.

  Maskien käytön puoltajia on ollut useampiakin. Kun ajoittain olen harrastanut kristillisen median ja kristillisyyteen liittyvien uutisten seuraamista, niin Pekka Reinikaisen näkemykset ovat olleet itselleni helpoiten todennettavissa, hänen ’Pekan blogeistaan’ ja TV7:stä (ehkä myös you tubessa on todettavissa hänen maskinäkemyksiäänkin).
  Siitä ovatko Pekka R:n maskimielipiteet jotenkin vaikuttaneet viranomaisten kannanottoihin ja ohjeisiin ei minulla ole minkäänlaista käsitystä. Periaatteessahan sitä vaikutusta voisi olla kolmenlaista: 1) on edesauttanut maskinkäytön myönteisyyttä, 2) ei ole ollut minkäänlaista vaikutusta. Jos Pekka ei ole esiintynyt kuin edellä viittaamillani kanavilla (ja jos hän ei ole harrastanut ns. kulissientakaista vaikuttamisen yrittämistä), niin voi olla että päättävät viranomaiset eivät ole edes olleet tietoisia Pekan näkemyksistä, 3) vaikutus on ollut maskinkäytön suositusta viivästyttävä (en nyt haluaisi uskoa enkä toivo, että asia aivan näin olisi ollut).
  Kiitos, ei muuta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s