Juokseminen ja kolesterolilääke

Tämä juttu käsittelee juoksemista, enkä nyt tarkoita hengellistä kilvoitusta, vaan sellaista jota tehdään lenkkitossut jalassa. Pohdin havaintoani juoksemisen ja kolesterolilääkityksen suhteesta ja kysyn, onko muilla samanlaisia huomioita.

Olen harrastanut juoksemista enemmän tai vähemmän säännöllisesti noin kolmenkymmenen vuoden ajan, ehkä enemmänkin. Yli nelikymppisenä juoksin ensimmäisen maratonin ja sen jälkeen yleensä yhden vuodessa. Nyttemmin juoksen puolimaratoneja.

Kolesterolilääkityksen aloitin lääkärin kehotuksesta vähän yli kymmenen vuotta sitten, en muista tarkkaa vuotta. Tänä aikana on tullut kaksi keskeytettyä maratonia. Molemmilla kerroilla ajattelin, että vaikka juoksukilometrejä oli hiukan niukemmin takana, maaliin olisi pitänyt päästä. Kai ikä kuitenkin vaikuttaa ja harjoitusta olisi pitänyt sittenkin olla enemmän.

Viime kesänä loppui yksi kolesterolilääkeannos, enkä tullut heti hankkineeksi uutta. Viikon kuluttua ihmettelin, miksi juoksu sujui paremmin kuin aikoihin. Ei kai sillä voinut olla jotain tekemistä tuon lääkkeen lopettamisen kanssa? Tein testin ja aloitin lääkkeen uudelleen. Juoksuvauhti hidastui. Lopetin uudestaan. Vauhti parani. Soitin terveyskeskuslääkärille ja kysyin, voiko kolesterolilääkkeellä olla tällainen vaikutus. Hän epäröi, mutta ehdotti lääkkeen vaihtamista.

Vaihdettiin Simvastatinista Rosuvastatiniin. Pitkin syksyä juoksentelin ja se sujui jotenkuten. Oli flunssiakin, joten heikosti kulkevalle juoksulle oli aina selitys. Nyt talvella loppui taas lääkeannos. Viikon kuluttua lenkillä en muistanut, että lääke oli katkolla, mutta ihmettelin kunnon nousua. Tuli seuraava empiirinen havainto: kolesterolilääke heikentää juoksuvauhtia tai siis väsyttää juostessa enemmän. Olen jutellut asiasta kolmen tutun lääkärin kanssa. Jokainen oli sitä mieltä, että lääkkeellä ja juoksuvauhdilla on yhteys.

Harmi, etten kuullut tätä kymmenen vuotta sitten. Enkä kuullut kenenkään puhuvan asiasta ennen omia sattumanvaraisia kokeitani. Tiesin kyllä, että nämä vastatinit aiheuttavat joillekin lihasvaivoja, mutta pidin sitä eri asiana, sillä minulla ei ollut sellaisia. Niinpä ajattelin tässä kysyä, onko muilla vastaavanlaisia kokemuksia ja onko joku saanut muita lääkkeitä tilalle.

Kyllä kolesterolilääkkeen kanssakin voi juosta, mutta turbovaihde puuttuu, kuten eräs lääkäreistä sanoi. No, ei turboa tavallisessa menossa aina tarvitakaan. Olen silti lopettanut lääkkeet tilapäisesti, jotta jaksaisin tehdä pidempiä lenkkejä seuraavaa puolimaratonia varten. Kyseessä on Helsinki City Run 16.5.

Kategoria(t): Luokittelemattomat. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s