Dinosauruksia jäljittämässä

New York Times -lehdessä julkaistiin 29.3.2019 artikkeli hämmästyttävästä fossiililöydöksestä. Helsingin Sanomat kertoi saman asian pikku-uutisessa pari päivää myöhemmin. Tutkijat olivat osuneet ainutlaatuiseen fossiilikasaumaan Pohjois-Dakotassa Yhdysvalloissa. Kyseessä on arvioitu olevan tämän vuosisadan merkittävin paleontologinen löytö.

Yleisesti tiedetään, että dinosaurukset ovat hävinneet maapallolta noin 66 miljoonaa vuotta sitten. Syytä niiden pikaiseen katoamiseen on paljon pohdittu ja yleisin käsitys on, että kadon aiheutti suuren asteroidin putoaminen Mexikossa sijaitsevalle Yukatanin niemimaalle. Tämän aiheuttamat ilmastonmuutokset olisivat olleet niin suuria, että nuo valtavan kokoiset eläimet menettivät elämisen mahdollisuudet. Nyt tehty uusi löytö tukee tätä käsitystä.

Pohjois-Dakota sijaitsee Yhdysvaltojen pohjoisreunalla, joten sieltä on aika pitkä matka Mexicoon. Amerikan mantereen muoto on miljoonia vuosia sitten poikennut melkoisesti nykyisestä. Valtameri on ulottunut paljon myöhempää rantaviivaa syvemmälle ja keskellä Pohjois-Amerikkaa on ollut mantereen halkaiseva vesistö. Suuren asteroidin iskeytyminen niemimaalle Mexicossa on aiheuttanut valtavan tsunamin, jossa aallot ovat olleet kymmeniä metrejä korkeita. Sama ilmiö on nostattanut sellaisen pölypilven taivaalle, että auringon valo ei ole päässyt aikakausiin kunnolla paistamaan sen läpi. Tämä on aiheuttanut suurten eläinten joukkotuhon.

Asteroidin iskeytymispaikkaa kutsutaan nimellä Chicxulub. Erikoinen nimi tulee lähellä sijaitsevasta Maya-kylästä. Yukatanin niemimaalle syntyi 10 kilometrin levyinen kraatteri, joka alun perin oli 25 kilometriä syvä. Isku pani liikkeelle yli 10 magnitudin mittaisen maanjäristyksen ja tulva-aallon, joka on hetkessä aiheuttanut suunnatonta tuhoa. Iskun voiman on ajateltu vastaavan energialtaan miljardia Hiroshiman pommia.

Pohjois-Dakotan löytö oli käsittämätön sekamelska kaloja ja muita eläimiä sekä puita ja erilaisia kasveja, kaikki samassa hetkessä hautautuneita ja sittemmin fossiloituneita. Kalojen kiduksista löytyi tektiittejä eli jähmettynyttä lasimateriaalia, jota syntyy suurissa asteroiditörmäyksissä.

Kyseessä on ensimmäinen näin konkreettinen välähdys siitä nimenomaisesta päivästä, jolloin asteroidin törmäys tapahtui. Tutkijoiden arvelujen mukaan tämän kokoluokan taivaankappaleen törmäys voi tapahtua noin kerran sadassa miljoonassa vuodessa. Aivan heti ei siis ole odotettavissa uutta rysäystä.

Dinosaurusten tuho ajoittuu juuri kyseisen asteroidin putoamisen aikoihin. Näiden suuren eläinten olosuhteet olivat käyneet muistakin syistä hankaliksi, mutta nyt tutkijat kohtasivat sen päivän, joka tässä mielessä muutti maailman. Vaikka suurin osa kaikista nisäkkäistä kuoli, tämän merkitsi uutta alkua niille, jotka selvisivät katastrofista. Dinojen kuolema teki tilaa pienemmille nisäkkäille. Tämän löydön jälkeen tunnemme jälleen hiukan paremmin maapallomme pitkää historiaa.

Ai, miten tämä sopii Raamatun luomiskertomukseen? Siten että dinosaurukset luotiin viidennen päivän aamuna ja ne kuolivat saman päivän iltana. Meidät luotiin seuraavana päivänä.

Kategoria(t): Luokittelemattomat. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

17 vastausta artikkeliin: Dinosauruksia jäljittämässä

 1. Jussi Ala-aho sanoo:

  Oikein hyvä Eero, oikein hyvä!!!

 2. Hieno löydös tuo fossiilikasauma! Teoria asteroiditörmäyksestä sai tästä kovasti vahvistusta, jos se nyt sitä enää tarvitsi. Taisin löytää New Yok Times:in artikkelin johon viittaat. Laitan linkin tähän jos passaa, siellä oli mielenkiintoisia kuviakin (tsekkasin NYT:n sivuilta linkkaussäännöt, pitäisi olla sallittua ihan lupaa kysymättä)

  • Kiitos, Hannu. Juuri tuon artikkelin luin ja referoin sitä blogiini. Hyvä että linkki on tässä, jotta muutkin tältä sivua vilkuilevat pääsevät halutessaan lukemaan. Siinähän oli kiintoisaa sekin, että löytäjä ei pitkään aikaan paljastanut salaisuutta suurelle yleisölle.

 3. Jouni Turtiainen sanoo:

  Oikein hyvä kirjoitus, kiitos Eero! Juuri näin itsekin selitän Raamattua luomiskertomusten osalta. Dinoista oli kiintoisaa saada myös tällaista lisätietoa.

  Kuuntelin reilu viikko sitten Hyvinkäällä Pekka Reinikaista. Hän selitti tämän kaiken johtuneen vedenpaisumuksesta. Kun kysyin, oliko Nooan arkissa myös dinoja, hän antoi ymmärtää, että oli. Kaikki eivät siis tuhoutuneetkaan tulvassa.

  Mielenkiintoista. Mihin ne sen jälkeen katosivat ja miksi niistä ei ole jäänyt mitään mainintaa myöhempään historiankirjoitukseen..?

  Mutta tämä kaikki selittely on tietysti tarpeen vain siksi, ettei ymmärretä sen enempää paleontologiaa, geologiaa, kosmologiaa kuin Raamattuakaan.

 4. Erkki Perämäki sanoo:

  Tieteellinen maailmankuva saa jälleen kerran vahvistusta valtaisan fossiililöydön ansiosta. Tämä löytö viittaa suoraan 66 miljoonan vuoden takaiseen asteroiditörmäykseen, joka koitui dinosaurusten tuhoksi.

  Nuoren maan kreationistit kyseenalaistavat kaikki ajoitusmenetelmät, vaikka radiometriset ajoitusmenetelmät ovat suurimmalta osaltaan yhtäpitäviä luminesenssiajoitusten ja astrokronologisten ajoitusten kanssa. Jääkairauksillakin on päästy 160 000 vuoden päähän Etelämantereella. Maan nuorelle, 6000 – 10000 vuoden iälle ei ole siis mitään, ei ainuttakaan tieteellistä perustetta.

  Puun vuosirenkaista voidaan muodostaa ns. dendrokronologisia lustosarjoja yhdistämällä eri puista (elävistä ja kuolleista) otettuja lustonäytteitä. Pohjois-Amerikan vihnemännyistä koottu dendrokronologia-kalenteri ulottuu yli 8700 vuoden päähän. Irlannin tammikalenteri on suurella tarkkuudella saatu 9 928 vuoden taa. Tähän kronologiaan on saatu liitettyä Etelä-Saksan männyt 11 993 vuoden taa ja myös Sveitsin ja Itä-Saksan männyt, 12 410 vuoden taakse, joten puita on Euroopassa kasvanut yhtäjaksoisesti ainakin yli 12 410 vuoden ajan.

  Kreationistien väitteitä ajanmääritysten virheellisyyden lisäksi on, että maa on tehty näyttämään vanhalta tai että luonnonvakiot ovat muuttuneet tai että lustot ja vuosirenkaat ovat voineet syntyä myös tulvassa tai hallapäivinä. Täysin epäuskottavia selittelyjä kaikki tyynni.

  Uskon tulkinnassa on painopiste aikaisempina vuosisatoina ollut Kristuskeskeisyydessä. Kristusta on pidetty Jumalan sanana. Tämän vastakohtana voidaan pitää huomattavasti myöhäsyntyisempää raamattukeskeisyyttä, joka on tullut Eurooppaan 1800-luvun lopulla Yhdysvalloista.

  Raamattukeskeinen uskon tulkinta syntyi Amerikassa reaktiona modernille luonnontieteelle. Raamattukeskeisen tulkinnan mukaan Raamatun katsotaan sisältävän totuudellisimman käsityksen maailman ja elämän synnystä, aikakäsityksestä ja moraalista. Suomessa ns. Viides herätysliike, Vapaakirkko, helluntailaisuus, adventistit, mormonit ja Jehovan todistajat edustavat raamattukeskeistä uskon tulkintaa.

  Jo kirkkoisä Augustinus katsoi, että Raamatun tekstiä ei pidä tulkita kirjaimellisesti, mikäli se on ristiriidassa tieteen ja Jumalan antaman ihmisjärjen kanssa. Teoksessaan De Genesi ad Litteram hän kirjoitti:

  »Ei ole harvinaista, että jotain maasta, taivaasta, muista tämän maailman alkuaineista, tähtien liikkeistä ja kierrosta tai jopa koosta ja etäisyyksistä, auringon ja kuun määrätyistä pimennyksistä, vuosien ja vuodenaikojen kulusta, eläinten luonnosta, hedelmistä, kivistä, ja muista sellaisista asioista voidaan tietää mitä suurimmalla varmuudella järkeilemällä tai kokemuksen kautta, jopa ne jotka eivät ole kristittyjä. On siten liian häpeällistä ja turmiollista, ja suuresti vältettävää, että hänen [ei-kristityn] tulisi kuulla kristityn puhuvan niin idioottimaisesti näistä asioista vieläpä yhtäpitävästi kristillisten kirjoitusten kanssa, että hän saattaisi sanoa, että kykenisi hädin tuskin olemaan nauramatta nähdessään kuinka täydellisen väärässä ne ovat. Tämän valossa ja pitämällä se jatkuvasti mielessä Genesistä käsitellessä olen, siinä määrin kun kykenin, selittänyt yksityiskohtaisesti ja esittänyt harkittavaksi hämärien kohtien merkitykset, pitäen huolta siitä etten myönnä äkkipikaisesti oikeaksi jotain yhtä merkitystä ja ole puolueellinen toiselle ja mahdollisesti paremmalle selitykselle.»

  »[…] jos kukaan, joka ei ymmärrä jumalallisen kaunopuheisuuden sävellajia, löytää jotain näistä asioista [fyysistä kaikkeutta koskien] kirjoistamme, tai kuulee samaa noista kirjoista, niin että se vaikuttaa olevan ristiriidassa hänen omien järjellisten kykyjensä havaintojen kanssa, antakaa hänen tietää, että nämä muut asiat eivät ole millään tavalla tarpeellisia kirjoitusten antamien varoitusten, kertomusten tai ennustusten kannalta. Lyhyesti, on sanottava että kirjailijamme tiesivät totuuden taivaista, mutta ei ollut heidän kauttaan puhuneen Jumalan Hengen tarkoituksena opettaa ihmisille mitään mikä ei olisi hyödyksi heidän pelastukselleen.»

  Jumalan suuruutta kuvastaa paremmin maailmankaikkeuden todellinen 13,82 vuoden ikä kuin nuoren maan kreationistien väittämä reilut 6000 vuotta. Se, että maailmankaikkeudella on tieteen osoittama alku, alkuräjähdys 13,82 miljardia vuotta sitten, kertoo kristitylle, että kaiken takana on Jumala. Nuoren maan kreationistit vähentävät Jumalan kunniaa Pyhien kirjoitusten kirjaimellisella tulkinnalla. Tämän pakkomielteen vallassa he yrittävät kiistää lukuisten erilaisten iänmääritysmenetelmien oikeellisuuden. Virhelähteitä toki on, mutta ajoitusten suuruusluokkaa pidetään oikeana.

  Kirjassa Sisäänkäyntejä Raamattuun (tekijät Luomanen Petri, Huttunen Niko, Virtanen Kalevi) Kalevi Virtasen jälkisanoissa oli erityisen vaikuttava kohta:

  ”Uskon, että kanssani moni kaipaa kovasti hengellistä elämää ja yhteyttä Jumalaan, mutta pelkää kuollakseen hurskastelevaa kristillisyyttä; etsii raamatullista kristillisyyttä, haluaisi lukea Raamattua, mutta kauhistuu epäuskottavia selittelyjä.”

  • Sinulla, Erkki Perämäki, on hyvin perusteltuja kannanottoja Raamatun ja luonnontieteen suhteesta ja siitä, ettei sorruttaisi väärään kirjaimellisuuteen. Olen varmaankin noissa tieteellisissä asioissa hyvin lähellä sinun näkemyksiäsi tähänastisen perusteella, olen ilolla lukenut kommenttejasi. Yksi asia hivenen herätti kysymyksiä, ehkä tarkennat asiaa? Nimittäin asetit tuossa kristuskeskeisyyden ja raamattukeskeisyyden vastakkain aika jyrkän tuntuisella tavalla. Ja lisäksi raamattukeskeisten puolella oli samassa nipussa viidesläisten ja vapaan suunnan kristittyjen kanssa mainittu myös jehovat ja mormoonit. Vähän häiritsevä niputus minusta. Varsinkin kun nämä kaksi viimeistä ryhmää eivät ole raamatullisia. Mutta ehkä kyse oli lähinnä ei-tarkoituksellisesta muotoilusta? Täytyy mainita, että itse olen kuulunut Vapaakirkkoon vuodesta 1985 ja olin sitä ennen Kansanlähetyksen piirissä, joka myös on minusta ihan ’jees’. On totta, että seurakuntaelämässä kohtaan paljon tiedekriittisiä ihmisiä, mutta ei tämä homma mene aina sen mukaan, mihin ryhmään kuuluu. Meilläkin olen kohdannut ymmärrystä omille tiedemyönteisille näkemyksilleni. Haluan olla kuitenkin oikein ymmärrettynä myös raamattukeskeinen. Ja eihän meillä esim. moraalin ja tuonpuoleista koskevien asioiden suhteen voi muuta tukipilaria ollakaan.

   Nykyään oikein nautin tieteen seuraamisesta. Luomakunnan tarkastelu siinäkin valossa on tosiaan pikemminkin uskoa vahvistavaa ja Jumalan suuruutta esilletuovaa, kuin uskon kanssa ristiriitoja aiheuttavaa. On kyllä vaikeitakin kysymyksiä, mutta nykyisin tuntuu siltä, että liika kirjaimellisuus tuntuu tuovan niitä vielä enemmän.

   • Erkki Perämäki sanoo:

    Hannu, kirjoitukseni kristuskeskeisyydestä ja raamattukeskeisyydestä ei ole oma ajatukseni. Ajatus on peräisin Jukka Hautalan kirjasta Ilmoitusasiaa – miten Raamattuun pitäisi suhtautua. Jukka Hautala on teologian lisensiaatti ja työskentelee Raudaskylän kristillisen opiston rehtorina.

    Ymmärtääkseni raamattukeskeisyydellä tarkoitetaan sitä, että Raamattua pidetään erehtymättömänä kaikissa asioissa, myös luontoa koskevissa. Sellaista suhdetta Raamattuun, mitä Chicagon julistus vuodelta 1978 väittää Raamatun virheettömyydestä. Siitähän meidän molempien suuresti arvostamamme, edesmennyt Mikko Louhivuori on blogissaan kirjoittanut.

    Chicagon julistus on puhdasta amerikkalaista fundamentalismia, jonka kitkerä hedelmä on Nuoren maan kreationismi, käyttääkseni Mikko Louhivuoren sanoja.

    Näin uskovilla kristityillä on vaarana nostaa Raamattu sellaiseen jumalalliseen asemaan, mihin sitä ei ole tarkoitettu. Muistan kosmologi Kari Enqvistin jossain kirjassaan epäilleen, että fundamentalistikristityt uskovat kolmiyhteisen Jumalan asemesta Raamatun erehtymättömyyteen.

    Hannu, blogisi on hyvin mielenkiintoinen. Olen lukenut joitain kirjoituksiasi ja aion lukea enemmän. Löytyyköhän sähköpostiosoitettasi mistään?

  • Kysyit Erkki sähköpostiosoitettani. Se on ihan peruskaavalla etunimi.sukunimi@gmail.com. Niin ja se raamattukeskeisyys – jos laitetaan sen tilalle fundamentalismi, niin ymmärränkin kommenttisi paljon paremmin. Käsitteet ovat joskus hankalia – tai oikeastaan useinkin!

 5. Martti Lehikoinen sanoo:

  No hyvinhän tuo pojilta selitys käy. Miten lienee totuuden kanssa. Minkähän takia Jumala niin tarkkaan sitä yhtä luontokappaletta Jobille niin tarkkaan selitti.
  Olisiko parempi kuunnella uskovia tiedemiehiä.

  Taidatte ainakin siitä olla yhtä mieltä ettei usko synny eikä vahvistu näissä asioissa viipymällä. Olisiko parempi muuttaa Sanan julistuksen puolelle.

  • Martti, juuri ja nimenomaan totuuden vuoksi minä näitä kirjoitan. Olen surullinen siitä, että Pekka Reinikainen katsoo esiintyvänsä ainoana totuuden torvena näissä kysymyksissä, vaikka kertoo aivan satuja siitä, dinosaurukset olisivat eläneet samaan aikaan kuin ihmiset. Jobin kirjassa ei todellakaan puhuta mitään dinosauruksista.

   Mitä uskoviin tiedemiehiin tulee, niitä löytyy pilvin pimein siitä joukosta, joka ottaa normaalin luonnontieteen vakavasti ja pitää vuosimiljoonien ikäistä maailmaa itsestään selvänä. Reinikaisen kaltaisia nuoren maan kreationisteja toki maailmalta löytyy muualtakin, mutta he elävät amerikkalaisen fundamentalismin luomassa kuplassa, jossa joutuu heittään valtavan määrän vakavasti otettavaa tiedettä roskikseen.

   Minusta Reinikaisen linja tekee paljon haittaa uskon asioille, koska ajatteleva ihminen kuvittelee häntä kuultuaan, että voidaakseen olla kristitty ihmisen täytyy hylätä normaalin luonnontieteen tulokset. Tämä estää monia tutustumasta Raamattuun ja Jeesukseen.

   • Martti Lehikoinen sanoo:

    Tiedemiehet, joita on pilvin pimein voisivat haastaa esim. Matti Leisolan ja muita työkseen tiedettä tehneitä. Pekka Reinikainen on lääkäri.

 6. Martti, nämä kreationistit ovat tulleet haastetuiksi moneen kertaan, mm. minun kirjassani Alussa Jumala loi… sekä Radio Deissä ja keskustelupalstoilla. Sekä Suomesta että maailmalta löytyy vaikka kuinka paljon kristittujä tiedemiehiä, jotka edustavat tieteen valtavirtaa ja luottavat Raamattuun Jumalan sanana. Valitettavasti tuo kreationismin kupla on niin paksu, että sen läpi ei asiallisia vastaväitteitä yleensä kuulla.

 7. Tomi Aalto sanoo:

  Jos Eero kykenisi todistamaan evoluutioteorian tieteellisesti tai edes viittaamaan jonkun tiedemiehen tekemään havaintoon, että evoluutiota tapahtuu, niin hän olisi uskottavampi. Väittelen aiheesta päivittäin kymmenissä FB-ryhmissä ja TIEDÄN, ettei evoluutiolle ole olemassa ainuttakaan tieteellistä todistetta. Kaikki eliöissä tapahtuva muutos johtuu olemassaolevan biologisen informaation epigeneettisestä säätelystä TAI informaation korruptoitumisesta, joka johtaa informaation uudelleenjärjestelyyn (paitsi ihmisissä).

  Dinosaurusten luista löydetyt pehmyskudokset, histonit, kollageenit, verisuonet ja PUNASOLUT todistavat, että höpinät miljoonista vuosista ja evoluutiosta ovat täyttä hölynpölyä.

  • Ei minun tarvitse todistaa evoluutiota tieteellisesti. Tiedemiehet ovat tehneet sen jo kauan sitten. Valitettavasti tästä käytävä keskustelu jämähtää aina jompaan kumpaan kahdesta loukusta. Toiset tietävät, että Raamattu vastustaa evoluutioteoriaa, ja siksi sen kannattajat ovat epäraamatullisia. Toiset esittävät kaikki vanhat ja uudet amerikkalaisten fundamentalistien marssittamat vastaväitteet ja luulevat niillä kumoavansa sen massiivisen todisteaineiston, joka evoluutioteorian puolesta luonnontieteessä on. Sanottakoon siis lyheysti, että Raamattu ei puhu evoluutiosta mitään, kuten se ei puhu lentopallostakaan eikä raitiovaunuista eikä lääketieteen uusimmista keskinnöistä. Raamattu puhuu Jumalan ihmeellisestä luomistyöstä sen ajan kielellä ja kuvin ja se on aivan riittävä meidän uskomme kannalta. Minä uskon luomiseen aivan samalla tavalla kuin kaikki minua näillä palstoilla moittivat. Mutta koska Raamattu ei ole luonnontieteen oppikirja, sitä ei voi luonnontiede myöskään kumota. Jumala on luonut tieteen ja on reilua JUumalaa kohtaan kunnioittaa hänen luomansa maailman ihmeellisyyksiä tutkimalla niitä. Odotan sitä päivää, jolloin eri tavoin ajattelevat kristityt toistensa näkemyksiä kunnioittaen koettavat käydä tätä keskustelua.

   • Jouni Turtiainen, Espoonlahden ev.lut. seurakunnan kirkkoherra sanoo:

    Erinomainen vastaus! Kiitos, Eero! On häpeäksi meille kristityille ja Raamatun arvovallalle, että Raamattuun vedoten kiistetään päivänselvät tieteelliset faktat. Emme pääse tällä kieltämisellä mihinkään rakentavaan dialogiin, vaan juutumme omiin poteroihimme ja ammumme kaikkea, mikä liikkuu ja muuttuu.. surullista.

 8. Paluuviite: Viidennen ja kuudennen päivän välinen yö | Eero Junkkaala

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s