Viidennen ja kuudennen päivän välinen yö

Milloin oli luomisen viidennen ja kuudennen päivän välinen yö? Luin juuri yhden hyvän selityksen: noin 66 miljoonaa vuotta sitten. Silloin nimittäin päättyi mesotsooinen maailmankausi eli elämän keskiaika, jonka lasketaan alkaneen 252 miljoonaa vuotta sitten. Mitä tuolloin 66 mvs sitten tapahtui? Silloin päättyi dinosaurusten valtakausi ja maailmassa oli suuria meripetojakin. Vedet vilisivät kaloja ja lintuja alkoi esiintyä.  Tämä sopii luomiskertomuksen viidenteen päivään, joka on kuvattu jakeessa 1. Moos. 1:21. Kuudentena päivänä alkoi nisäkkäiden aika, joka lopulta huipentui ihmiseen.

Kirjoitin tuohon dinojen aikakauden loppumiseen liittyvän kolumnin pari vuotta sitten. Päätin kirjoitukseni näin: ”Ai, miten tämä sopii Raamatun luomiskertomukseen? Siten että dinosaurukset luotiin viidennen päivän aamuna ja ne kuolivat saman päivän iltana. Meidät luotiin seuraavana päivänä.”  Tuo blogiteksti löytyy Seurakuntalaisesta ja nettisivultani https://eerojunkkaala.net/2019/04/03/dinosauruksia-jaljittamassa/

Nyt sain aiheen palata teemaan, kun Hannu Tiihonen otti sen mainiosti esille omassa blogissaan https://poimintoja-ht.blogspot.com/2021/02/tuli-ilta-ja-tuli-aamu.html Tiihonen kuvailee asiantuntijan ottein, mitä tiedetään dinojen ajasta ja millaisia jälkiä on sen loppumisesta. Tuolloin alkoi kenotsooinen maailmankausi eli elämän uusi aika, joka jatkuu edelleen. Tiihonen ei väitä, että Raamattu pyrkisi antamaan tieteellisen selityksen maailman varhaisvaiheista, mutta toteaa, että tällainen kiinnostava linkki voidaan löytää luomisen ja tieteen yhteyksistä.

Hannu Tiihosen blogi Poimintoja ja pohdintoja on erinomainen näkökulma siihen, miten kristitty voi avata luonnontieteen valtavia näköaloja. Eräässä tekstissään hän kuvailee mantereiden liikkumista ja fossiilien esiintymistä. Hän kertoo, että tämä havainto sai hänet vakuuttumaan siitä, että maailman pitkä ikä ja vuosimiljoonainen kehitys ovat faktoja. Niillä mantereilla jotka ovat muinoin olleet yhteydessä keskenään, on samanlaisia elämänmuotoja, jotka sitten ovat vähitellen kulkeneet eri suuntiin. Mannerten liikkumisnopeuskin tiedetään. Se on noin pari senttiä vuodessa, saman verran kuin ihmisen kynsi kasvaa.

Joillekin kristityille tuottaa päänvaivaa Raamatun ja luonnontieteen tulosten yhdistäminen. Eikä se ole mikään ihme, sillä nehän näyttävät yhteensovittamattomilta. Oikea näkökulma löytyy vasta sitten, kun ymmärrämme, että Raamattu ei pyri antamaan luonnontieteellisestä selitystä maailman synnystä ja varhaisvaiheista. Luomisen päivät vastaavat kyllä suunnilleen sitä järjestystä, minkä me tieteen pohjaltakin tiedämme. Mittakaava vain on erilainen.

Raamattu kertoo, kuka loi maailman ja miksi. Milloin se tapahtui ja miten, sen tutkimisen Jumala on jättänyt tiedemiesten tehtäväksi. Ja aivan huikea tutkimusala se onkin, sillä luomakunnan suunnaton monimuotoisuus ja valtavan pitkä historia kertovat Jumalan suuruudesta, samoin kuin avaruuden käsittämättömät mittasuhteet. Jokainen solu ja jokainen galaksi ovat Jumalan luomia. Kuten myös sinä ja minä.

Kategoria(t): Luokittelemattomat. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Viidennen ja kuudennen päivän välinen yö

 1. MM sanoo:

  Kiitos jälleen hyvästä kirjoituksesta. Itsellenikin avautui paljon, kun tajusin, että luonnontiede kertoo asioista omista lähtökohdistaan, ja Raamattu omistaan. Ei olekaan tarkoitus opiskella Raamatusta luonnontieteitä, vaan ihan muita asioita.

  Väitän, että kristityt käyttävät todella paljon energiaa esim. evoluution kiistämiseen, vaikka ehkä mieli tekisikin siihen uskoa. Vanhastaan nähdään vain niin suuri ristiriita, että molempiin ei voi uskoa. Ainakin itselläni mieli keventyi, kun hyväksyi luonnontieteelliset faktat, eikä se vähentänyt uskoani tippaakaan. Päinvastoin.

 2. Mikko Louhivuori antoi omalle linjalleen nimen ”tieteen teologia”. Tarkoittanee esim. sitä, että hän halusi tiedeasioita käsitellessään puhua myös Jumalasta, antaa kunnian Jumalalle. Tiede tieteenä, mutta ei unohdeta tärkeintä. Minusta tämäntyyppinen kirjoitus on lähellä sitä, toivottavasti myös minun artikkelini, johon viittaat, oli sinne päin. Itselläni on ehkä aika usein taipumus unohtua pelkästään tieteen löytöjen pariin – eikä siinä mitään pahaa sinänsä. Mutta usko Jumalaan on niin vähän esillä, kyllä meidän siitäkin täytyy muistaa puhua. Kiitos artikkelistasi.

 3. Kiitoksia mielenkiintoisesta Internet-päiväkirjamerkinnöstä! Ohessa videoita aiheesta ja vähän sen vierestäkin. Jumalan siunausta, johdatusta, voimaa ja varjelusta teille, rakkaillenne, ystävillenne sekä työtovereillenne täältä Metro Manilasta, Filippiineiltä, Kaakkois-Aasiasta!
  https://www.youtube.com/watch?v=TLVUws4Je0o Evoluutio – Moderni luomismyytti Matti Leisola
  https://www.youtube.com/watch?v=oYkyfV_TNZA Pekka Reinikainen: Teistisen evoluution vaarallisuus
  https://www.youtube.com/watch?v=aZRWBKV3kWk Onko teistinen evoluutio vaarallista?
  https://www.youtube.com/watch?v=pquEPMMkryA&t=7509s Eero Junkkaalan ja Pekka Reinikaisen evoluutio- ja luomisnakemysten vertailua
  https://www.youtube.com/watch?v=Z5atTxiAwdY&t=601s Pekka Reinikaisen palvelutyön arviointia
  https://www.youtube.com/watch?v=ZnDJcB28mLg Eero Junkkaalan palvelutyon arviointia

  • Kuuntelin, Miika, tuon arviointisi minusta. Se oli harvinaisen sympaattinen, kun samalla ilmaisit monessa asiassa erilaisen kantasi. Tällä sävyllä asioista olisi mukava keskustella enemmänkin. Noita Reinikaislinkkejä en taida jaksaa katsoa, kun olen miehen opetuksia riittävästi kuullut.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s